• Zo života školy

            • Spoznávanie Košíc

            • Dňa 09.06.2022 sme sa vybrali vlakom na koncoročný výlet do Košíc. Výletu sa zúčastnili triedy I.A, III.A a I.ND. Každá trieda mala svoj individuálny program.

              I.A sa rozhodla navštíviť ZOO Košice, ktorá sa nachádza v mestskej časti Kavečany. Najväčší zážitok mali z levice, ktorá sa hrala s loptou. Žiakom sa však páčili aj tučniaky, zebry a ťavy.

              Triedy III.A a I. ND sa peši presunuli k Dolnej bráne, kde začala prehliadka mesta s pani sprievodkyňou. Detailne nám popísala všetky pamiatky mesta. Najviac sme sa tešili na stavbu vrcholnej gotiky, dominantu Košíc, Dóm svätej Alžbety. Kostol sme videli aj zvnútra, ukrýva vzácny interiér. Potom sme navštívili Severnú vežu Dómu sv. Alžbety, ktorá ponúka krásne výhľady na mesto.

              Učarovala nám spievajúca fontána, ktorá sa nachádza medzi košickým štátnym divadlom a Dómom sv. Alžbety. Pri hraní hudby je striekanie vody a farebné osvetlenie fontány regulované na základe tónov hrajúcej hudby. V repertoári má takmer sto piesní, ktoré spríjemňujú obyvateľom mesta i turistom chvíle strávené v metropole východu. Neskôr sme navštívili aj Dolnú bránu, presnejšie jej podzemie, v ktorom sa nachádza unikátne archeologické múzeum. Tešili sme sa aj na Halmiho dvor, ktorý je vďaka dáždnikom momentálne jedným z najkrajších a najpútavejších dvorov v Košiciach. Ochutnali sme sa aj skvelú zmrzlinu. Ak budete v Košiciach, určite sa zastavte v zmrzlinárni Arthur.

            • Účelové cvičenie

            • V piatok 13. 05. 2022 absolvovali žiaci z I.A a III.A účelové cvičenie. V ranných hodinách sme sa so žiakmi presunuli do lesoparku Chrasť. Lesopark Chrasť sa nachádza medzi sídliskami Vlčince a Solinky. Je obľúbenou mestskou zónou oddychu a poskytuje návštevníkom rôzne možnosti športového vyžitia.

              Chlapci využili workoutové zostavy na ktorých cvičili výdrž  v zhybe. Potom sme si našli vhodné miesto s lavičkami a ohniskom, kde sme si zložili všetky veci. Počasie bolo prekrásne, lepšie sme si ani len nemohli priať. Hrali sme rôzne loptové hry, volejbal a aj bedminton. Po športových aktivitách si žiaci rozdelili úlohy. Zháňali drevo, zakladali oheň, pripravili špekáčiky a slaninu na opekanie.

              Počas celého účelového cvičenia sme dbali na čistotu prírodného prostredia. Všetky odpadky v okolí sme vyzbierali a vyhodili do smetného koša. Strávili sme pekný športový deň v prírode.

               

              Športu zdar.

               

          • Danubius Gastro 2022
            • Danubius Gastro 2022

            • Všetky možné chute a vône sa na pár dní koncentrujú v Inchebe. Medzinárodný veľtrh gastronómie je to „pravé orechové“ pre milovníkov dobrého jedla, kávy, vína i drinkov. Nesmieme však zabudnúť ani na ucelenú ponuku pre HO-RE-CA segment. 

            • Prednáška

            • Dňa 27.04.2022 sa žiaci I.ND a II. ND zúčastnili prednášky, ktorú organizovala Všeobecná zdravotná poisťovňa. Žiaci dostali informácie ohľadom registrácie v zdravotnej poisťovni, ktoré je potrebné po skončení štúdia. Na prednáške odzneli aj informácie o rôznych benefitoch, ktoré poisťovňa ponúka. Prezentovali aplikáciu Peňaženka zdravia, ktorú môžu využívať vo svojom mobilnom telefóne. Na základe tejto aplikácie si môžu žiaci uplatňovať rôzne výhody. 

          • Praktická maturitná skúška
            • Praktická maturitná skúška

            • Pri vyslovení slova ,,maturita“, si každý z nás predstaví skúšky, ktoré pre mladého človeka znamenajú odrazový mostík do reálneho života. Okrem teoretických vedomostí sa žiaci každoročne testujú aj z praktických skúseností vo svojom odbore. Výnimkou nebol ani tento školský rok. V škole sa konala praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky. Žiaci študijného odboru spoločné stravovanie absolvovali obhajobu vlastného projektu, na ktorom pracovali počas celého školského roka. Praktickú časť maturitnej skúšky majú teda naši žiaci už úspešne za sebou.

          • Zručnosti žiakov - Flambovanie
            • Zručnosti žiakov - Flambovanie

            • Je to spôsob dokončenia jedla alkoholom, ktorý zapálime. Flambovanie znamená aromatizovať jedlo alkoholom. Takto upravený pokrm sa podáva pri slávnostných príležitostiach a v luxusných reštauráciách. Flambovať môžeme - ovocie, múčniky, kávu a rôzne druhy tepelne upraveného mäsa.

            • Zručnosti žiakov - Tranšírovanie kurčaťa

            • Tranšírovanie - je odvodené od slova trancheur, čo znamená odkrojiť, odrezať, odseknúť. Podstatou je krájanie, delenie, vykosťovanie hydiny, jatočného mäsa, rýb, kôrovcov ale i krájanie, delenie ovocia.

          • Dnes je 22. apríl – Svetový deň Zeme
            • Dnes je 22. apríl – Svetový deň Zeme

            • Zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné. Preto je potrebné venovať sa otázkam životného prostredia a prostredníctvom spoločného celosvetového úsilia chrániť poklady Zeme pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na našej planéte.

              Aj naši žiaci priložili ruku k dielu, vyčistili okolie školy (Dom odborov) . Nastúpila naša „Rýchla rota Chipa a Dala“ :)

          • Raňajky na Straníku
            • Raňajky na Straníku

            • Dňa 21.04.2022 sme absolvovali s triedami II.A a I. ND účelové cvičenie. V skorých ranných hodinách sme sa dopravili s MHD do obce Zástranie. Odtiaľ sme už pešo vyšliapali na vrch Straník, ktorý je vzdialený od Žiliny 6 km. Prístup k nemu je možný po žltej turistickej značke. Straník je známy svojím vysielačom a čarovným výhľadom. Je to ideálny kopec pre milovníkov paraglidingu. Zo Straníka sú krásne výhľady na Malú Fatru, vodné dielo Žilina a okolité obce. Dokonca môžete dovidieť aj na malinké Strečno. Po zdolaní kopca sme sa posilnili výdatnými raňajkami. Potom sme spolu so žiakmi určovali nadmorskú výšku orientačných bodov.  Spoznávali sme okolitú prírodu a pohoria. Naše účelové cvičenie bolo spestrené partiou paraglidingu. Na vlastné oči sme mohli pozorovať ich prípravu až po samotné vzlietnutie. Bolo to veľmi zaujímavé. Na konci účelového cvičenia sme dbali aj na čistotu prírodného prostredia. Všetky odpadky v okolí sme vyzbierali a vyhodili do smetného koša. Počasie nám prialo, užili sme si krásny aprílový deň v prírode.

            • Žilina to dokázala!

            • Naš partner - Vlci Žilina sa stal víťazom Tipos Slovenskej hokejovej ligy (SHL) 2021/2022. V stredajšom šiestom dueli finále play-off vyhrali na ľade HK VITAR Martin 3:2 po predĺžení a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy. „Vlci“ nadviazali na skvelú základnú časť SHL, ktorú suverénne vyhrali. V play off postupne vyradili Modré krídla Slovan, Topoľčany a napokon aj Martin. Napravili si tak chuť po vlaňajšom finále, v ktorom nestačili na Spišskú Novú Ves (1:4 na zápasy) a zavreli sa im dvere do extraligy.

              GRATULUJEME

              zdroj: https://vlcizilina.hockeyslovakia.sk/sk/

          • Veľkonočná kreatívna dielňa
            • Veľkonočná kreatívna dielňa

            • Pri príležitosti blížiacich sa veľkonočných sviatkov sme pre našich žiakov pripravili súťaže v zdobení kraslíc, pletení korbáčov a vo výrobe veľkonočných pozdravov. Žiaci opäť predviedli svoju nápaditosť a tvorivosť. Porota vybrala najkrajšie výtvory v každej kategórii. No víťazom bol každý, kto sa zúčastnil, pretože najväčším ocenením pre každého bola jeho poctivo vyrobená veľkonočná dekorácia.

              Výsledky:

              Najkrajší pozdrav: Viktória Planková, I.ND

              Najkrajšia kraslica: Natália Babušíková, II.ND

              Najkrajší korbáč: Timotej Roman, III.A, Matej Tavač, I.A

               

              Všetkým prajeme veselú Veľkú noc.

               

          • Spoznávame štúrovskú generáciu
            • Spoznávame štúrovskú generáciu

            • Žiaci nadstavbového ročníka prezentovali na hodinách slovenského jazyka a literatúry štúrovskú generáciu. Pripravili si pútavé prezentácie, ktoré prezentovali svojim spolužiakom. Obohatili svoje vedomosti novými poznatkami o Slovákoch, ktorí bojovali aj proti nevzdelanosti. Zakladali nedeľné školy, vzdelávacie spolky, bojovali za svojbytnosť Slovenského národa. Bola to generácia ušľachtilých mladých mužov, ktorí boli zapálení pre blaho svojho národa.

              Informačno-komunikačné technológie sú už bežnou súčasťou vzdelávania na škole. Sú vynikajúcim spôsobom, ako vylepšovať a zefektívňovať prácu na hodinách

            • Stáž v Prahe

            • Náš žiak Martin Plánka absolvoval cez víkend zahraničnú stáž v Prahe.  V spolupráci s Ladislavom Floreánom, privátnym šéfkuchárom, pripravoval degustačné menu pre hostí. Rozpečený lokálny ovčí bio syr s pomaly pečenou červenou repou, chrenovou penou a pečenými lieskovcami. Steak z nízkej roštenky podávaný s mrkvovým pyré, variáciou kapusty a omáčkou demi-glace. Grilovanú cuketu so salsou z pečených paprík, marinovanými cherry paradajkami, údenými mandľami a bazalkou.

            • Deň otvorených dverí

            • Naša škola každoročne otvára dvere všetkým návštevníkom a priaznivcom gastronómie. Deň otvorených dverí je určený najmä pre žiakov končiacich ročníkov základných škôl, ich rodičov, výchovných poradcov, ale aj pre širokú verejnosť. Počas tohto dňa naši žiaci pod dohľadom majstrov odborného výcviku predvádzali využitie teoretických vedomosti i praktických zručností vo svojom odbore. Všetci, ktorí k nám zavítali, mali možnosť prezrieť si a ochutnať výsledky práce učebných odborov, ktoré ponúkame. Hýrilo to tu skvelými chuťami, omamnými vôňami, príjemnou hudbou a dobrou atmosférou. Počas dňa sme všetkým návštevníkom predstavili učebné odbory s praktickou ukážkou zručností žiakov.

            • O Z N Á M E N I E

            • Zriaďovateľ Súkromnej strednej odbornej školy so sídlom Dom odborov Žilina, spolu s vedením školy

              ponúka

              žiakom z Ukrajiny  v súlade s § 146 ods. 1 písmeno e). a §146 ods.4 zákona 245/2008 Z.Z. Zákona o výchove a vzdelávaní ( Školský zákon ),  možnosť pokračovať v štúdiu a tak naviazať na štúdium ktoré navštevovali vo svojej krajine. Stredná odborná škola je zameraná na odbor kuchár, alebo čašník. Prípadne má žiak možnosť navštevovať dvojročné nadstavbové štúdium v odbore „spoločné stravovanie“, ktoré je ukončené maturitnou skúškou.

              Na základe žiadosti zákonného zástupcu riaditeľ školy zaradí žiaka do príslušného ročníka a triedy, čo bude nasledovať po zistení: úrovne doterajšieho vzdelania žiaka

                                                                 úrovne ovládania štátneho jazyka žiaka.

               

              Z daného vyplýva nasledovné :

              • predloženie dokladu zákonného zástupcu žiaka, že už začalo konanie o poskytnutie dočasného útočiska, alebo konanie o udelenie azylu
              • zistenie úrovne doterajšieho vzdelania a ovládanie štátneho jazyka
              • zaradenie do ročníka a triedy, vydaním rozhodnutia o zaradení žiaka.

               

              Prípadní záujemci o štúdium na Súkromnej strednej odbornej škole v Žiline :

              Kontakt: riaditel.sosss@gmail.com

              Mgr. Jana Maslová, 0911936177

            • VÝZVA

            •  

              Vážený pán minister školstva,

               

              Súkromná stredná odborná škola v Žiline so sídlom v Dome odborov Žilina na základe dnešného Vášho vyjadrenia v súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine, ktorá sa dotýka aj žiakov škôl vyzývame zriaďovateľov škôl v Slovenskej republike na pomoc týmto žiakom z Ukrajiny, ktorí museli opustiť svoju domovinu pred vzniknutým vojnovým konfliktom.

               

                        Naša škola je operatívne pripravená prijať žiakov pre odbor kuchár a čašník - servírka. Zabezpečiť pokračovanie  výchovno-vzdelávacieho procesu a pomôcť im adaptovať sa v novom prostredí. K dispozícií je pani riaditeľka školy Mgr. Jana Maslová.

               Proces výchovy a vzdelávania budeme realizovať v súlade s podmienkami Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a tým im zabezpečiť teoretické a praktické vzdelávanie v našich priestoroch.

               

               

              So srdečným pozdravom

               

                                                                                                 doc. Ing. František Vojtech PhD.

                                                                                                              zriaďovateľ

               

               

              V Žiline dňa  3.marca.2022

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ - 14. marec /pondelok/
            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ - 14. marec /pondelok/

            • Súkromná SOŠ  v Žiline sídliaca v Dome Odborov každoročne otvára dvere návštevníkom našej školy. Deň otvorených dverí je určený najmä pre žiakov končiacich ročníkov základných škôl, ich rodičov, ale aj pre širokú verejnosť. Počas tohto dňa naši žiaci ukazujú využitie teoretických vedomostí i praktických zručností. Sme otvorená, dynamická a kreatívna škola, ktorá pripravuje odborníkov v oblasti gastronómie.  Všetci, ktorí k nám zavítajú, majú možnosť prezrieť si výsledky práce žiakov učebných a študijného odboru, ktoré ponúkame.

              Tešíme sa na Vás 14. marca /pondelok/ od 09:00 do 14:00 hod. v reštaurácií Domu Odborov.

            • Zručnosti žiakov - naše štúdium, naša práca

            • Počas odborného výcviku naši žiaci stále pracujú na zdokonaľovaní zručností v obsluhe, ale aj dokončovaní jedál pri stole hosťa. Širokú ponuku pokrmov pre Vás pripravujú naši žiaci z odboru kuchár a čašník pod vedením majstrov odborného výcviku.

          • Súťaž v príprave šišiek
            • Súťaž v príprave šišiek

            • Fašiangy sú symbolom radosti, hojnosti a veselosti. Korene fašiangových zvykov siahajú do dávnej minulosti slovanských pohanských rituálov. Toto obdobie sa spája s pečením šišiek, fánok a iných dobrôt. Na škole sme organizovali súťaž v pečení šišiek. Žiaci mohli súťažiť v troch kategóriách: najlepšia chuť, najkrajší vzhľad a fancy šiška, teda šiška podľa vlastnej fantázie a kreativity. Porota odborným okom zhodnotila všetky výtvory a potom degustovala. Víťazi dostali pamätnú medailu, ktorá im bude navždy pripomínať krásne chvíle.

              Ostatným žiakom ďakujeme za účasť.

              Výsledky súťaže:

              Najlepšia chuť: Martin Plánka, I.ND

              Najkrajší vzhľad: Viktória Planková, I. ND

              Fancy šiška: Tamara Holcová, III.A