• Zo života školy

          • Slávnostné otvorenie školského roka
            • Slávnostné otvorenie školského roka

            • Dňa 02.09.2021 sme slávnostne otvorili nový školský rok 2021/2022. Pod povinnými rúškami sa skrývali úsmevy pri opätovnom stretnutí s kamarátmi i s pani učiteľkami. Na úvod programu sa v priestoroch Domu odborov niesli slová a tóny slovenskej hymny.

              Svojou prítomnosťou nás poctili  aj hostia, ktorí zároveň patria medzi parterov školy, sú totiž úzko spätí s našou školou, menovite riaditeľ Domu odborov Ing. Ladislav Hnrčiar, majiteľ reštaurácie v Dome odborov Mgr. Miroslav Jurčo, Mgr. Dávid Košút, ktorý zastupoval hokejový klub Vlci Žilina a riaditeľ rádia Frontinus Ing. Rudolf Podkrivacký, ktorému pracovné povinnosti nedovolili zúčastniť sa na slávnostnom otvorení školského roka. Radi by sme ďalej spomenuli Ing. Jozefa Dúbravku, riaditeľa hotela Slovan a krstných rodičov školy p. Petra Mikulášika, p. Miloša Lachkoviča a p. Sauvra Lonardiho.

              Za prítomnosti našich žiakov, pedagógov a vedenia školy sme si vypočuli slávnostné príhovory nielen ctených hostí ale aj  príhovor pána doc. Vojtecha, pani Mgr. Jany Maslovej, ktorá je poverená riadením školy, pomysleným gongom otvorila nový školský rok.  

              Privítali sme nových prvákov a ešte raz im touto cestou prajeme veľa síl a úspešný začiatok štúdia na novej škole. Špeciálne slovo sa ušlo aj končiacim ročníkom, tretiakom a maturantom, ktorí strávia posledný rok na našej škole. Fotografie sú vo fotoalbume.

              Veríme, že tento školský rok bude pre všetkých šťastlivý.

          • Seminár - Nové trendy v školskom stravovaní
            • Seminár - Nové trendy v školskom stravovaní

            • Naši učitelia odborných predmetov a majstri odborného výcviku chcú žiakom odovzdávať čo najnovšie a najlepšie vedomosti v oblasti gastronómie. To bol aj jeden z dôvodov prečo sa spolu s riaditeľkou školy zúčastnili seminára - "Živé varenie" spojeného s degustáciou. Seminár sa uskutočnil v Novom Meste nad Váhom 24. augusta 2021. Organizovalo ho gastroštúdio Bidfood. Témami boli nové trendy v školskom stravovaní, praktické ukážky práce s konvektomatom a účastníci seminára sa dozvedeli odpoveď na otázku čo je SOUS VIDE. Fotografie so seminára nájdete vo fotoalbume.

          • Významná spolupráca medzi školu a reštauráciou v Dome odborov Žilina
            • Významná spolupráca medzi školu a reštauráciou v Dome odborov Žilina

            • Súkromná stredná odborná škola Dom odborov Antona Bernoláka 51 blok B podpísala dňa 29. 7. 2021 Zmluvu o spolupráci s reštauráciou v Dome odborov. Táto zmluva má veľký význam pre praktické  vyučovanie žiakov v učebných odboroch kuchár, kuchárka, čašník, servírka, ale aj pre žiakov študijného odboru spoločné stravovanie. Účinnosť tejto zmluvy je od  1. septembra 2021. Nový školský rok tak žiaci budú odborný výcvik a prax absolvovať v priestoroch reštaurácie Domu odborov. Blízkosť odborného výcviku a teoretického vyučovania bude mať určite veľký vplyv na spoluprácu učiteľov a majstrov odborného výcviku. Predpokladá sa tým ešte lepšie uplatnenie teoretických vedomosť v praxi. Viac fotografií vo Fotoalbume.

              vedenie školy

          • Popoludnie s Bidfood Slovensko
            • Popoludnie s Bidfood Slovensko

            • Snažíme sa zvyšovať úroveň slovenskej gastronómie, sledovať  nové trendy, produkty a inováciu v gastrosegmente. V spolupráci s Bidfood Slovensko a šéfkuchárom Jánom Dudom sa zorganizovalo interaktívne školenie Letné variácie zamerané na spoznávanie nových chutí a vôní korenín, mäsa a technológie sous-vide. Súhlasíme aj s pánom šéfkuchárom, ktorý tvrdí, že: ,,bez dobrého personálu sa kuchyňa 21. storočia nezaobíde.“ Každá prevádzka by mala mať know-how, a preto aj my pravidelne školíme našich učiteľov a majstrov odborného výcviku.  Od varenia a degustácie sme  plynulo prešli k diskusii na aktuálne problémy v gastronómii. Fotografie sú vo Fotoalbume.

          • Kurz ochrany života a zdravia
            • Kurz ochrany života a zdravia

            • V piatok 11. 06. 2021 absolvovali žiaci z II.A a I.ND jednodňový kurz ochrany života a zdravia. V ranných hodinách sme sa so žiakmi presunuli do žilinského lesoparku. Rýchlo sme sa rozcvičili na workoutových zostavách a potom sme si našli vhodné miesto s lavičkami a ohniskom. Žiaci boli rozdelení na jednotlivé skupiny. Každá skupina mala svoju ,,bojovú“ úlohu. Jedna skupina zháňala drevo do ohniska, druhá skupina zakladala oheň a ďalšia skupina bola na stanovišti prvej pomoci, ktorým si prešla každá skupina.  

              Počas kurzu sa žiaci naučili ošetriť bežné zranenia a osvojili si zásady poskytovania prvej pomoci. Vyskúšali si teda postup pri poskytovaní prvej pomoci pri bezvedomí. Naučili sa ošetriť zraneného, popáleninu,  znehybniť zlomeninu, zastaviť krvácanie. Stabilizovaná poloha bola demonštrovaná na „modeloch“ p. učiteľke Kotrbancovej a Slávovi Hulejovi z I.ND, za čo si vyslúžili veľký potlesk. Na overenie vedomostí z  prvej pomoci písali žiaci krátky test.

              Po kurze prvej pomoci nám žiaci z odboru kuchár pripravili špekáčiky, ktoré sme opekali. Celý kurz prebiehal v príjemnej atmosfére. Žiaci získali nové vedomosti a zručnosti, ktoré určite využijú vo svojom živote. Strávili sme spolu krásny deň, na ktorý budeme určite dlho spomínať. Fotografie sú v sekcii Fotoalbum.

          • Zážitková gastronómia s Lacom Floreánom
            • Zážitková gastronómia s Lacom Floreánom

            • Žiaci našej školy mali piatkové vyučovanie 21. 5. 2021 spestrené zážitkovou gastronómiou. Svojou návštevou nás poctil privátny kuchár Ladislav Floreán, ktorý si pripravil pre našich žiakov ukážku modernej zážitkovej gastronómie.

          • Martin Plánka v relácii Bez servítky na TV JOJ
            • Martin Plánka v relácii Bez servítky na TV JOJ

            • V piatok 30. 4. 2021, sme mohli vidieť v relácii Bez servítky v TV JOJ nášho žiaka Martina Plánku z III. A triedy. Pomáhal "Lacimu" pri príprave jedál pre ostatných súťažiacich. Niekoľko fotografií nájdete vo fotoalbume a odkaz na archív, kde si môžete pozrieť celú reláciu nájdete tu.

              Ďakujeme Martinovi za reprezentáciu školy. 

          • Práce žiakov počas dištančného vzdelávania
            • Práce žiakov počas dištančného vzdelávania

            • Žiaci počas dištančného vzdelávania pracujú z domu a plnia si úlohy zadané učiteľmi a majstrami odborného výcviku. Úlohy, študijné materiály, pokyny na samoštúdium posielajú cez Edupage, Zoom,  e-mail. Naši žiaci v čase COVID-19 spracúvajú domáce úlohy, pečú, varia a obsluhujú doma svoju rodinu. Dni, ktoré sme strávili  v škole a na odbornom výcviku  sme museli  nahradiť vyučovaním z domu. Využívame  všetky dostupné moderné formy vyučovania s využitím IKT. Reakcie našich žiakov boli rôzne. Svoju domácu činnosť žiaci dokumentujú fotografiami a videami. Väčšina žiakov pristupuje k svojim povinnostiam naozaj zodpovedne. Tešíme sa na návrat do škôl. Viac fotografií prác žiakov je vo fotoalbume.

          • Cestovný ruch v prácach našich žiakov
            • Cestovný ruch v prácach našich žiakov

            • Súkromná stredná odborná škola spoločného stravovania organizovala pre žiakov  pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu prezentáciu regiónov a oblastí turizmu v Slovenskej republike. Žiaci 1. ročníka nadstavbového štúdia v rámci predmetu Cestovný ruch  prezentovali svoje práce. Vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu sa  nekonal tradičnou formou. Témy sa venovali predovšetkým atraktívnym oblastiam cestovného ruchu, hotelierstva, gastronómie a kultúry v Slovenskej republike. Práce žiakov.

            • Svetový deň mlieka

            • Aj žiaci Súkromnej strednej odbornej školy spoločného stravovania v Žiline  sa  zapojili do projektu Svetového  dňa mlieka. Napriek aktuálnej situácií sa prednáška uskutočnila s dodržaním všetkým protiepidemiologických opatrení. Podstatou tohto dňa je upozorniť na dôležitosť pitia mlieka, mliečnych nápojov, syrov a ich zdravotné  prínosy. Syry sú prirodzeným zdrojom vápnika, čím zmenšujú riziko vzniku osteoporózy. Napomáhajú pri odstraňovaní látok, ktoré by mohli vyvolať vznik rakoviny, či normalizujú fungovanie organizmu v záťažových situáciách. Odbornú prednášku viedol   lektor Ing. Karol Herian CSc., ktorý je odborník v oblasti syrárstva. Všetky informácie boli prínosom pre štúdium a prácu v oblasti gastronómie.

              Viac fotografií vo fotoalbume.

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2020/2021

            • Naša škola od 1. septembra 2020 pôsobí v nových priestoroch v Dome odborov v Žiline. Slávnostné otvorenie školského roka sa tak nieslo v znamení novej etapy v histórii školy. Pri tomto slávnostnom akte nechýbali ani vzácni hostia. Za prítomnosti našich žiakov, pedagógov a vedenia školy sme si vypočuli slávnostné príhovory hostí. Slávnostného otvorenia a následného strihania pásky sa zúčastnili - zástupca Domu odborov Ing. Ladislav Hrnčiar, zástupca IPV Žilina Mgr. Michal Langer, zástupca zriaďovateľa doc. Ing Vojtech František, PhD., predseda predstavenstva Vlci Žilina a.s, Ing. Rastislav Chovanec PhD. a naslovovzatý odborník v oblasti stravovania p. Miloš Lachkovič - čestný prezident Aregala Slovakia, World Master Chef Society, prezident Chefs Club Slovakia, viceprezident Euro-Toques Slovakia, Ambassador Slovakia WGI.

              Viac fotografií je v sekcii Foloalbum.

            • Ukončenie školského roka 2019/20

            • MIlí žiaci,

              po dlhšej prestávke Vás radi privítame v škole dňa 29.6 2020 v čase 9:00 hod. kedy ročník I.A, II.A, IND odovzdá triednym učiteľom všetky učebnice. Dňa 30.06. 2020 o 9:00 hod. Vám bude odovzdané vysvedčenie.

              Všetkých radi uvítame v slušnom oblečení.

            • Prijímacie konanie

            •  

              Vážení rodičia, vzhľadom na vzniknutú situáciu budú na našej škole prebiehať prijímacie skúšky elektronicky.

              Jednou z možností je osloviť výchovného poradcu na základnej škole, ktorú dieťa navštevuje ohľadom prijímacieho konania a možnostiach štúdia na strednej škole.

              V prípade, že rodič chce prihlášku doručiť osobne a zároveň sa informovať o možnostiach štúdia na škole, môže tak urobiť po vzájomnej dohode s vedením školy.

              Je potrebné, aby rodič prišiel na pôdu školy v rúšku a bez dieťaťa. Prípadný termín stretnutia si môžete dopredu dohodnúť na čísle : +421911 936 177 Mgr. Maslová Jana

                                                            +421917 256 174 Mgr. Kubaliak Lukáš

                

            • Škola naďalej zatvorená !!!

            • Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling rozhodol podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) o mimoriadnom prerušení vyučovania v školách a prevádzky školských zariadení od 30. marca 2020 do odvolania.   

              V prípade akýchkoľvek zmien vás budeme včas informovať.

            • Deň otovorených dverí 19.2.2020

            • Vedenie Súkromnej strednej odbornej školy spoločného stravovania, Závodská cesta 2961, Žilina srdečne pozýva dňa 19.2.2020, žiakov 8,9 ročníka, výchovných poradcov a rodičov na prezentáciu školy, odborných učební a reštaurácie.

            • Zážitkové 5-chodové degustačné menu

            • Zážitkové 5-chodové degustačné menu na netradičnom mieste. Šéfkuchár Ladislav Floreán menu zostavil prevažne zo zimných, lokálnych surovín. Ladislav získava svoje skúsenosti v Anglicku, Rakúsku, Grécku a na Malte v reštauráciách s michelinskými hviezdami. Organizoval už niekoľko vydarených degustačných večerov a úspešne sa zúčastnil množstva medzinárodných kulinárskych súťaží.Pri príprave mu asistovali žiaci zo súkromnej školy Spoločné stravovanie Žilina, Peter Konek a Martin Plánka

            • Prezentácia školy vo Varíne

            • Dňa 6.2.2020 sa v popoludňajších hodinách uskutočnila prezentácia našej školy v priestoroch ZŠ Ondreja Štefku vo Varíne. Žiaci 2. ročníka - Lenka Rolinčinová  a Daniel Haluška spoločne s MOV Jaroslav Vrábel  pripravili pre rodičov, žiakov a výchovných poradcov chutné prekvapenie.

            • Záverečné skúšky

            • Záverečné skúšky 2020

               

              V školskom  roku 2019/2020 je na záverečné skúšky prihlásených 29 žiakov z toho:

              8 žiakov učebný odbor  6444 H čašník

              21 žiakov učebný odbor 6445 H kuchár

              Forma : výučný list učebný odbor 6445 H kuchár                                                                                       Forma : výučný list učebný odbor 6444 H čašník, servírka

              V riadnom termíne sa jednotlivé časti ZS konať v týchto dňoch:

              časť skúšky                    dátum konania                       začiatok                  miesto konania

              Písomná časť                      16. jún 2020                            7:30                        Učebňa 1.A, 2.A,

              Praktická časť                     17. jún 2020                            6:30                        SPV – Gastro Nóvum

              Ústna časť                           18. jún 2020                            7:30                        Učebňa 3.A

               

               Písomná časť záverečnej skúšky

              • na písomnú časť sa žiaci dostavia do školy dňa 16. júna 2020 o 7:30  hod. do miestnosti učebňa 1.A, 2.A, v budove SSOŠ spoločného stravovania, Závodská cesta, 01001, Žilina.
              • je potrebné si priniesť preukaz totožnosti, písacie potreby,
              • zvlášť nutné slušné oblečenie,
              • počas priebehu sa riadia pokynmi predsedu skúšobnej komisie a učiteľa odborných predmetov
              • písomná časť záverečnej skúšky trvá 120 min,
              • čas trvania skúšky žiakov so zdravotným znevýhodnením môže predseda skúšobnej komisie primerane predĺžiť.

               

              Praktická časť záverečnej skúšky

              • na praktickú časť sa žiaci dostavia do SPV Gastro Nóvum SSOŠ spoločné stravovanie, Závodská cesta, 2961, 01001 Žilina .dňa  17. júna 2020 na 6:30  hod.
              • je potrebné si priniesť preukaz totožnosti, pracovný odev , obuv
              • počas priebehu sa riadia pokynmi predsedu skúšobnej komisie a  skúšajúceho majstra odbornej výchovy,
              • praktická časť záverečnej skúšky trvá 7 hodín – 6444 H čašník, 7 hodín 6445 H kuchár
              • čas trvania skúšky žiakov so zdravotným znevýhodnením môže predseda skúšobnej komisie primerane predĺžiť,

               

              Ústna časť záverečnej skúšky

              • na ústnu časť sa žiaci dostavia do školy dňa 18. júna 2020 o 7:30  hod. do miestnosti učebne 3.A.tr. SSOŠ Závodská cesta 2961, Žilina
              • je potrebné si priniesť preukaz totožnosti, spoločenské slušné  oblečenie,
              • počas priebehu sa riadia pokynmi predsedu skúšobnej komisie a odbornej  skúšobnej komisie
              • na ústnu časť sú žiaci povinní prísť do školy minimálne 45 minút pred odpoveďou na záverečnej skúške (podľa harmonogramu),
              • odpoveď na ústnej časti trvá najviac 15 minút,
              • čas trvania skúšky žiakov so zdravotným znevýhodnením môže predseda skúšobnej komisie primerane predĺžiť,

              Žiak trojročného učebného odboru po úspešnom vykonaní záverečnej skúšky  dostane  doklad o získanom vzdelaní = vysvedčenie o záverečnej skúške + výučný list.

            • Vianočný turnaj

            • Športovci našej školy si prišli na svoje na 6.ročníku Vianočného turnaja, ktorý sa uskutočnil 12.12.2019 v športovej hale na Bôriku. Súťažilo sa v stolnom tenise, florbale a vyvrcholením boli zápolenia vo futsale.

              V stolnom tenise dievčat získala prvenstvo Alena Turtáková z I.ND, pred Bibianou Hlubinovou-I.ND a Lenkou Rolinčinovou z II.A. Rovnakú súťaž chlapcov vyhral Daniel Haluška-II.A,2.miesto získal Martin Digaňa a 3.miesto Mikuláš Štefanatný obaja z I.A. Po skončení tejto disciplíny nám bývalí naši žiaci Jakub Mráz a Matúš Hubočan prišli predviesť prvky z nového a veľmi náročného športu-workautu .Ich vystúpenie bolo naozaj oživením a tento šport si získal nových priaznivcov. Turnaj pokračoval zápasmi vo florbale.  Podmienkou bolo, aby v každom družstve bolo zastúpené aj nežné pohlavie. Zvíťazila II.A ,pred I.ND a I.A. Zaujímavosťou bolo, že I.ND reprezentovali okrem Haska dievčatá. Bodku za športovou akciou dali zápolenia vo futsale. Najlepšie zahrali druháci, na 2.mieste sa umiestnili prváci a 3.miesto obsadilo kombinované družstvo. Na záver si aj ostatní žiaci zahrali volejbal.

              Ceny prišiel odovzdať za školu zriaďovateľ Ing. Nový a tiež Mgr. Róbert Kašša-bývalý Majster sveta v hokejbale a súčasný poslanec Mestského zastupiteľstva v Žiline. Medaile budú víťazom pripomínať vydarenú športovú akciu.

            • Deň sv. Mikuláša

            • Dňa 6. decembra si žiaci našej školy pripomenuli deň sv. Mikuláša. Žiaci prezlečení do kostýmov Mikuláša, anjela a čerta odmeňovali sladkosťami nielen svojich spolužiakov, ale i učiteľov, zamestnancov a návštevníkov reštaurácie. Celá akcia sa niesla v duchu lásky, pokoja, dobrosrdečnosti a príchodu Vianoc - sviatkov pokoja a rodiny.