• Zo života školy

            • Poklad Žilinského kraja - CHÂTEAU GBEĽANY

            • V piatok 16.06.2023 sme so žiakmi I.ND triedy navštívili hotel CHÂTEAU GBEĽANY. Pôvab a elegancia sú slová, ktoré dokonale vystihujú zrekonštruovaný barokový kaštieľ, ktorého história siaha až do 16. storočia. CHÂTEAU GBEĽANY sa nachádza uprostred nádherného anglického parku, bol koncipovaný v súlade s prírodou. Svojim hosťom ponúka špičkovú gastronómiu a je pripravený splniť aj nadštandardné požiadavky. Okrem toho hotel ponúka wellness, fitnescentrum a pýši sa knižnicou, posedenie pri dobrej knihe v parku je forma relaxu, ktorú tiež mnohí ocenia. Slnkom zaliaty deň sme zavŕšili posedením pri káve na teraske.

            • ZÁVEREČNÉ SKÚŠKY

            • Cieľom záverečnej skúšky je overenie vedomostí a zručností žiakov v rozsahu učiva určeného vzdelávacími štandardmi štátneho vzdelávacieho programu a overenie, ako sú žiaci pripravení používať nadobudnuté kompetencie pri výkone povolaní a odborných činností, na ktoré sa pripravujú. Žiak môže konať záverečnú skúšku, ak úspešne ukončil posledný ročník vzdelávacieho programu príslušného učebného odboru. Záverečná skúška sa člení na praktickú časť a ústnu časť. V praktickej časti záverečnej skúšky sa overujú zručnosti a schopnosti žiaka vo vyžrebovanej téme. V ústnej časti záverečnej skúšky sa overujú vedomosti žiakov vo vyžrebovanej téme. Dnes žiaci školy vykonali praktickú skúšku na tému Slávnostný obed. Pri svojej práci preukázali praktické zručnosti pri príprave jedál a obsluhe. Kreativitu, estetiku a snahu našich žiakov ocenila aj odborná skúšobná komisia.

               

            • Láska kvitne v každom veku

            • Zapojili sme sa do výzvy Láska kvitne v každom veku. Navštívili sme CSS Harmónia Žilina, potešili sme seniorov trvalkami, ktoré si nasadia spolu so zamestnancami vo svojej záhradke. Rozžiarili sme im duše. Nemali by sme zabúdať na seniorov, staroba je pred každým z nás. Pomáhajme pomáhať.

            • Rozlúčka s našimi maturantmi

            • Dnes sa s nami rozlúčili naši maturanti. 

              Úspešný akademický týždeň Vám prajeme, aby ste zvládli ľavou zadnou ďalší míľnik vo svojom živote – ústnu maturitnú skúšku.

            • Praktická časť maturitnej skúšky

            • Praktická časť maturitnej skúšky je významným krokom k úspešnému ukončeniu štúdia. Táto časť zahŕňala napísanie odbornej práce, realizáciu a obhajobu. Žiaci II.ND obhajovali svoje záverečné práce formou prezentácie. Každý z nich mal pridelenú krajinu, ktorú prezentoval z hľadiska cestovného ruchu. Ekonomická časť tvorila založenie podniku – reštaurácie danej krajiny na Slovensku. Okrem toho prezentovali aj národnú kuchyňu pridelenej krajiny, ktorú by ponúkali vo svojej reštaurácii. Prezentácie žiakov nás preniesli do Francúzska, Grécka, Turecka či Slovinska. Spoznali sme rôzne vône a chute Talianska, Bulharska, Chorvátska a Británie.

            • Deň Zeme

            •  

              Každý z nás môže priložiť ruku k dielu a zachrániť ľudstvo pred klimatickou krízou. Nebuďme ľahostajní k životnému prostrediu. Je potrebné si uvedomiť, že zdroje Zeme nie sú nevyčerpateľné, a preto by sme sa mali venovať otázkam životného prostredia a prostredníctvom celosvetového úsilia chrániť poklady pre budúce generácie tak, aby bol každý deň pre ľudstvo Dňom Zeme.

              Tieto hodnoty sa snažíme vštepovať aj našim žiakom.

            • Účelové cvičenie

            • V stredu 19.04. 2023 sme  s triedami I.A, II.A, III.A a I.ND absolvovali účelové cvičenie. Ani nepriaznivé počasie nám nepokazilo náladu. Žiaci opäť ukázali svoju súťaživosť a dravosť. Rozdelení v skupinách absolvovali niekoľko zaujímavých aktivít, ktoré sa týkali zdravotnej prípravy, civilnej ochrany, dopravnej výchovy. Okrem toho museli v čo najkratšom čase postaviť stan a zdolávali aj lezecké steny. Cieľom cvičenia bolo rozšíriť, preveriť a upevniť vedomosti. Súťažnou formou sme motivovali žiakov, naučili sa budovať tím, posilňovať kolektívneho ducha, rozvíjať strategické myslenie, morálno-vôľové  vlastnosti. Veríme, že si žiaci naplno užili tento skvelý deň. Účelové cvičenie splnilo svoj cieľ.

            • Exkurzia Osvienčim

            • Toto miesto môžete navštíviť mnohokrát, ale vždy keď prejdete povestnou bránou s nápisom ,,Arbeit macht frei”, aj tak Vás zamrazí. V pondelok 20.03.2023 sme navštívili koncentračný tábor v Osvienčime. Žiaci sa na vlastné oči presvedčili, v akých neľudských podmienkach tu ľudia počas druhej svetovej vojny žili a umierali. Po príchode na miesto sme najskôr museli prejsť kontrolou. Potom sme mohli začať prehliadku s našou poľskou sprievodkyňou, ktorá veľmi pekne rozpráva aj po slovensky. Sprievodkyňu v koncentračnom tábore robí už 16 rokov, sprevádzala média aj rôznych filmových režisérov a hercov. Jej rozprávanie bolo veľmi podrobné a pútavé. Po prehliadke Auschwitzu I. sme sa odviezli asi tri kilometre autobusom do ďalšieho tábora Auschwitz II. – Birkenau. Tento objekt bol postavený kvôli nedostatočnej kapacite. Miesto malo rovnakú pochmúrnu atmosféru. Videli sme železničné koľaje, po ktorých privážali ľudí, hlavne Židov do tábora. Koncentračný tábor Osvienčim bol počas  druhej svetovej vojny nemecký vyhladzovací tábor. Prenasledovaní boli najmä Židia, ale aj Rómovia, homosexuáli, politickí odporcovia režimu či mentálne a fyzicky postihnutí ľudia. Väčšina našla svoju smrť v plynových komorách. Bol to veľmi emotívny zážitok pre všetkých zúčastnených. Toto miesto je mementom temnej stránky histórie, ktorá sa už nikdy nesmie zopakovať.   

               

          • Hotel Diplomat
            • Hotel Diplomat

            • Kúpeľné mesto Rajecké Teplice, obklopené vrchmi Malej Fatry, je mimoriadne obľúbenou rekreačnou a turistickou destináciou. Práve uprostred tohto Národného parku sanachádza moderný hotel Sport Wellness Diplomat. Moderné izby a apartmány ponúkajú 4-hviezdičkový komfort svojou vybavenosťou ladenou v príjemných prírodných tónoch. Čisté línie a minimalistický štýl hotela umocňuje použitie prírodných materiálov ako je drevo, mramor, kameň. Úžasné výhľady na široké okolie poskytujú južne orientované terasy z izieb a apartmánov. Hotel Diplomat poskytuje vysoký štandard služieb, ktorými uspokojí aj tých najnáročnejších hostí. Svojim hosťom poskytuje rôzne športové a relaxačné aktivity. Najviac nás zaujal wellness so saunami, bazénom, s tropickým dažďom a malým vodopádom, v ktorom si hostia môžu vychutnať tú správnu oddychovú atmosféru. Z návštevy hotelovej reštaurácie a baru V.I.P., ktorý je okrem iného ideálnym miestom na špeciálne večierky, si hostia odnesú nezabudnuteľný kulinársky zážitok. Na exkurzii tohto hotela s našimi žiakmi nám odborný pracovník hotela podrobne opísal kategóriu izieb, čo má daná kategória spĺňať a prácu na jednotlivých strediskách v hotelovej prevádzke. Navštíviť a spoznať hotel Diplomat bola pre nás obohacujúca skúsenosť. Rovnako prínosné bolo vidieť, ako to v hoteloch triedy 4* funguje. Vedeniu hotela ďakujeme za možnosť uskutočniť v priestoroch hotela odbornú exkurziu.

            • Prax vo Švajčiarsku

            • V piatok 24.02.2023 sme mali na škole vzácnu návštevu. Profesor Ing. Peter Patúš, PhD. a pán Beat R. Wicki nás prišli informovať o možnostiach odbornej praxi v zariadeniach cestovného ruchu vo Švajčiarsku. Hlavným cieľom odbornej praxe je nadobudnúť praktické skúsenosti z prevádzky zariadení cestovného ruchu, zlepšiť svoje jazykové znalosti v angličtine, nemčine, spoznať bližšie krajinu s vyspelým cestovným ruchom, nadviazať nové kontakty s mladými ľuďmi. Prezentácia pána Wickiho zaujala našich žiakov. Nie nadarmo sa hovorí, že každá skúsenosť posúva vpred.

            • Ples na UNIZA

            •  

              Žiaci našej školy počas odborného výcviku mali možnosť obsluhovať niekoľko plesov.

              Jedným z nich bol aj Reprezentačný ples Fakulty elektrotechniky a informačných technológií UNIZA, ktorý sa konal v priestoroch Novej menzy. Naša škola bola požiadaná o obsluhu tejto akcie. Počas celého večera sa o hostí starali naše šikovné servírky a čašníci pod vedením majsteriek odborného výcviku. Svojou odbornou prácou sme dodali tomuto podujatiu špičkovú úroveň a noblesu.

              Organizátori plesu sa tešia na ďalšiu spoluprácu s nami.

          • Zúčastnili sme sa Burzy informácií 2023
            • Zúčastnili sme sa Burzy informácií 2023

            • Naša škola sa prezentovala na Burze informácií 2023, ktorá bola určená pre žiakov 8. a 9. ročníkov základných škôl. Účelom tohto podujatia bolo poskytnúť informácie o možnostiach štúdia pre budúcich absolventov ZŠ. Náš stolík bol ozajstnou pastvou pre oči. Na svoje si prišli milovníci sladkého aj slaného.  Naše žiacky miešali priamo pred zrakmi nealkoholické nápoje, predviedli tak jednu zo zručností čašníka/servírky. Okrem toho, žiaci po vedením majstrov odborného výcviku prestreli slávnostné tabule, ktorými sa kochali všetci okoloidúci. Na Burze informácií sme stretli veľa príjemných mladých ľudí, s ktorými sme si príjemne podebatovali. Dúfame, že s niektorými sa vidíme v septembri v škole.

            • Školské vianočné trhy

            • Vianoce, to je ten krásny čas, keď nasávame vôňu škorice, počúvame vianočné pesničky a nikam sa neponáhľame. Okolo nás sú ľudia, ktorých máme radi a vonku poletuje sneh. Čas oddychu, radosti a vnútorného mieru. Presne takúto atmosféru sme sa snažili dnes spoločne vytvoriť na vianočných trhoch v škole. Všetky triedy mali svoj stánok, v ktorom za symbolickú cenu predávali svoje výrobky. Na chodbe sa teda podával punč, všakovaké cukrovinky, koláčiky i slané dobroty. Okrem toho žiaci vyrobili aj rôzne vianočné dekorácie. Program vianočných trhov sme spestrili vianočnou tombolou, v ktorej vyhrali všetci tí, ktorí si zakúpili tombolový lístok.

            • Reč tela

            • Zaujímavá téma neverbálnej komunikácie a tajomstiev reči tela bola témou workshopu v našej škole. Naučili sme  sa poznať svoje okolie, kolegov, kamarátov či rodiny. Zaujímavou školskou akciou sme podporili svoj osobnostný rozvoj a dozvedeli sme sa, čo všetko sa skrýva za touto zaujímavou témou nášho správania. 

          • Grand Hotel Kempinski High Tatras
            • Grand Hotel Kempinski High Tatras

            • Tatranská rozprávka to je Grand Hotel Kempinski High Tatras nachádzajúci sa na brehu Štrbského plesa, ktorý ponúka luxus v troch prepojených historických budovách. Vďaka spojeniu historických budov, ktoré sú zároveň národnou pamiatkou pozostáva z 98 izieb a apartmánov, pričom  každá z nich je jedinečná. Prehliadka Junior apartmán s výhľadom na jazero, Deluxe apartmánom v podkroví a Grand Deluxe apartmánom s vežičkou bolo neskutočným zážitkom. Skvelú príležitosť spoznať jeden z najviac obdivovaných a luxusných hotelov na Slovensku mali žiaci našej školy. Počas exkurzie pod odborným vedením pracovníkov hotela sme sa oboznámili s prácou kreatívneho tímu Concierge, prácou v reštaurácii, kuchyni a recepcii. V celom hotelovom zariadení sa poskytujú zákazníkom najkvalitnejšie služby. Personál sa pravidelne preškoľuje v dodržiavaní štandardov. Reštaurácia v historickej časti hotela, kde zákazníci trávia najviac času si môžu vychutnať kvalitné jedlá a nápoje, ktoré sa dokončujú pri stole hosťa. Nazreli sme aj do ZION SPA LUXURY – miesta s výhľadmi, ktoré vyrážajú dych. Spoznali sme  náročnosť práce ,,Lady in Red”, ktorá každému hosťovi poskytuje pozornú, individuálnu a intuitívnu pomoc a odborné znalosti. Veríme, že zážitok z návštevy tohto hotela bude u mnohých rezonovať a motivovať k úspešnému štúdiu na škole.

            • FiNNkvíz

            • Žiaci z triedy II.A, menovite Laura Vašková, Martina Hrabošová, Veronika Kadličková a Dušan Cabaj sa zapojili do súťaže Fin kviz, ktorú pripravila Nadácia NN pre žiakov stredných škôl. Žiakom ďakujeme za krásne umiestnenie a reprezentáciu školy.

              Súťaž preverila vedomosti žiakov z finančnej gramotnosti, ktorá je v súčasnosti veľmi dôležitá. Účelom nadácie je podporovať vzdelávanie v oblasti finančnej gramotnosti. Súťaž bola plná zaujímavých otázok z finančnej oblasti. Žiaci hravou formou získali nielen nové vedomosti, ale mohli zabojovať aj o lákavé finančné ceny.

          • Sviatok svätého Mikuláša
            • Sviatok svätého Mikuláša

            • Túto starú tradíciu sme si pripomenuli aj na našej škole. Svätý Mikuláš zvukom zvonca ohlasoval svoj príchod. Sprevádzali ho anjeličkovia a čerti. Spolu vytvorili čertovsky dobrú atmosféru nielen na škole, ale i v reštaurácii, ktorá sídli v priestoroch Domu odborov. Úsmev na tvári vyčarili nejednému hosťovi. 

              Ďakujeme žiakom z II.ND za zorganizovanie peknej akcie, nepotešili len nás v škole, ale aj pána riaditeľa Domu odborov.

              Vianoce sú pomaly za dverami. Želáme Vám, aby ste v tejto kúzelnej atmosfére zabudli na starosti všedných dní. Skúste pokojne rozjímať nad svojím životom spolu s Vašimi blízkymi. Takéto chvíle sú vzácne, vytvárajú priestor pre vzájomné ľudské porozumenie.

               

            • Krabičky plné lásky

            • Naši žiaci sa rozhodli potešiť osamelých seniorov. Zapojili sa do celoslovenskej zbierky Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? s krásnym posolstvom. Sme radi, že našej mládeži záleží na senioroch. Snažíme sa upevňovať vzťahy medzi žiakmi a seniormi aj takýmto spôsobom. Do krabíc zabalili maličkosti, ktoré starkým vyčaria úsmev na tvári a zahrejú ich pri srdiečku. Krabičky poputujú do centra sociálnych služieb Harmónia, Úsmev a Straník.