• Zo života školy

            • Stužková II.ND

            • 24. november 2023 bol pre žiakov II.ND výnimočným dňom. Oslávili sme nielen koniec jednej kapitoly, ale aj začiatok novej etapy života našich maturantov. Nie je to len o záverečných známkach a maturitnom vysvedčení. Je to o Vašich skúsenostiach, priateľstvách, ktoré ste vytvorili, o chvíľach smiechu a občas aj slzách. Stali ste sa silnejšími, múdrejšími a pripravenými na budúcnosť. Veríme, že zelené stužky sú pre Vás symbolom nádeje v tú budúcnosť, akú si všetci prajete.  Ďakujeme za nádherný večer a spomienky, ktoré si uchováme navždy.

            • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

              Riaditeľka Súkromnej Strednej odbornej školy v Žiline oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z.

              p o s k y t u j e

              žiakom Súkromnej Strednej odbornej školy, triedy II.ND  v Žiline z organizačných príčin riaditeľské voľno na deň

              24. novembra 2023

              Voľno je udelené len žiakom II.ND triedy, ktorí sú dňa 24.11.2023 na teoretickom vyučovaní.

               

              Mgr. Ľuboslava Hrnčiarová

              poverená vedením školy

            • Imatrikulácie prvákov

            • Dnes sme mali v škole veselo. Prváci prešli tradičným rituálom prijímania do radov gastronomických. Tretiaci si pre prvákov pripravili zaujímavý program, ktorým nás sprevádzala Veronika Kadličková a Laura Vašková. Všetci prváci zložili prísahu vernosti a poslušnosti našej škole. Potom nasledoval akt pasovania za kuchárov/kuchárky a čašníkov/servírky. Túto ceremóniu si zobrala na starosť triedna prvákov Mgr. Ivanka Zemančíková.  Prváci dostali imatrikulačný list, aby mali pamiatku na tento krásny a veselý deň. Okrem toho sme obdarovali kuchárov/kuchárky kuchárskymi čiapkami a čašníkov a servírky príručníkmi. 

              Po oficiálnej časti nasledovala tá zábavnejšia časť imatrikulácií. Prváci museli preukázať svoju šikovnosť, zručnosť a schopnosť spolupráce. Popasovať sa museli napríklad s vedomostným kvízom, krájaním cibule, stoličkovým tancom či lovením jabĺk z vody.

              Po absolvovaní všetkých súťaží sa žiaci občerstvili rôznymi dobrotami. Dúfame, že si prváci tento deň užili,  že si ho navždy uchovajú vo svojej pamäti. Ďakujeme III.A za super organizáciu.

               

            • Majster palacinka

            • Dňa 14.11.2023 sa naša škola zúčastnila 12. ročníka celoslovenskej súťaže Majster palacinka, ktorá sa konala v priestoroch jedálne Spojenej školy v  Ružomberku. Našu školu reprezentovali dve žiačky 3. ročníka. Za odbor čašník Laura Vašková a odbor kuchár Veronika Kadličková. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť 5 porcií palaciniek v časovom limite 40 min. s pečením, dohotovením a servírovaním. Podmienkou bolo flambovanie. Žiačky pripravovali makovú palacinku plnenú flambovanými slivkami, dozdobenú karamelom a lyofilizovanými slivkami. Odborná komisia zložená z majstrov  kuchárov mala ťažkú úlohu. V silnej konkurencii žiačky získali diplom v bronzovom pásme.

            • Účelové cvičenie

            • 14.11.2023 sme absolvovali s našimi žiakmi účelové cvičenie v Lesoparku Chrasť. Zašportovali sme si a obohatili svoje vedomosti o nové poznatky. Cieľom cvičenia bolo rozšíriť, preveriť a upevniť vedomosti. Súťažnou formou sme motivovali žiakov, naučili sa budovať tím, posilňovať kolektív. Žiaci boli rozdelení na dva tímy. V rôznych pohybových aktivitách si zmerali sily. Okrem toho sme mali aj poznávačku bylín a zdravotnú prípravu. Nakoniec sme vyzbierali odpadky v lesoparku a jeho okolí. Prispeli sme tak k čistejšiemu životnému prostrediu. Účelové cvičenie splnilo svoj cieľ. Športu zdar! 

            • Otvorte víno ako profesionál

            • Presne v tomto duchu sa niesla atmosféra na odbornom výcviku. Žiaci 3. ročníka si osvojovali nadobudnuté vedomosti a praktické zručnosti pri otváraní bieleho vína, šumivého vína a dekantácií červeného vína. Uvedomili si, že vedieť otvárať víno ,,ako profesionál“ je rituál, ktorý si vyžaduje skúsenosť, zručnosť, profesionalitu a vystupovanie. Najviac sa im páčilo otvárať šumivé víno, aj keď mali pri tom určitú dávku rešpektu. Žiaci si viedli pri výkone zručnosti výborne a preto veríme, že someliérstvo niekoho očarí a stane sa z neho profesionál.

            • Žilinská gastronomická jeseň 2023

            • Poďakovanie za reprezentáciu školy patrí žiakovi Danielovi Slezákovi z III.A triedy a Karolovi Kubicovi z II.A triedy, ktorí pod vedením MOV kuchárov Bc. Jaroslava Vrábla, prvý krát reprezentovali našu školu na súťaži Žilinská gastronomická jeseň 2023, ako kuchár junior. 

              Súťaž sa konala 26.10.2023 v priestoroch Hotelovej akadémie v Žiline.

              Súťažiaci mali pripraviť v časovom limite 50 minút dvojchodové menu. V tomto roku bolo podmienkou na prípravu hlavného jedla použitie hlavnej suroviny prepelička a plody lesa. K tomu ešte doladiť ľubovoľné studené predjedlo, ktoré sa hodí k hlavnému jedlu. Danielovú a Karolovú zručnosť, správnosť technologických postupov, vhodne zvolenú kombináciu surovín a styling pozitívne ocenila odborná komisia, za čo veľmi pekne ďakujeme.

            • Naša práca na odbornom výcviku

            • Naši budúci kuchári každý deň na odbornom výcviku pomáhajú pripravovať a variť denné menu, ale aj špeciality medzinárodných kuchýň. Majú skúsenosti s krájaním surovín, obaľovaním mäsa, syra,  prípravu pizze a  cestovín na rôzne spôsoby. K vareniu patrí aj pečenie. Ani to nám nie je neznáme. Naposledy sme pripravovali škvarkové pagáče a  pľundrové kysnuté koláče. Nevieme, čo nám rozvoniavalo viac po celej kuchyni. Výsledok bol fantastický, ako od babičky :)

            • Kam na vysokú – Roadshow 2023

            • S maturitným ročníkom sme sa vybrali na výstavu vysokých škôl, ktorá sa konala 25.10.2023 v Poprade. Cieľom výstavy vysokých škôl a pomaturitného vzdelávania bolo predstaviť žiakom možnosti vzdelávania na Slovensku a v zahraničí. Súčasťou tohto podujatia bola prezentácia jednotlivých VŠ, prednášky a ukážky technického vybavenia a kariérne poradenstvo pre žiakov.