• Zo života školy

            • Spolupracujeme s najlepšími

            • Naša súkromná stredná odborná škola zahájila spoluprácu s najlepšími  šéfkuchármi a reštauráciami v meste Žilina. Naši najlepší žiaci dostali možnosť zdokonaliť svoje vedomosti a praktické zručnosti spolu so šéfkuchárom Marcelom Ivanom  alebo Zdenkom Kramarčíkom v reštauráciách Olivia´s a Porkbelly. Ďalšia  z  vynikajúcich  Žilinských  reštaurácií  s  tradičnou  kvalitnou  gastronómiou  v  ktorej  naši  žiaci získavajú  odbornú  prax  je  Kúsok šťastia  (pri plavárni).  Pod  odborným  dozorom  šéfkuchára  Maria Pišoju.

            • Naša práca

            • Našou usilovnou prácou a zručnosťou sme prispeli na pracovné zošity a omaľovánky v MŠ Kunerad. Vlastnoručne sme pripravili  domáce rezance,  ktoré deti z MŠ predali na vianočných trhoch a za výťažok z predaja si kúpili pracovné zošity a omaľovánky. Aj takto sa dá prispieť  svojou zručnosťou k tvorivej činnosti detí. Všetky deti z MŠ v Kunerade ďakujú žiakom I.A, II.A, a III.A. triedy, Sviatoslavovi Trískovi, Dominikovi Sklenárikovi a Timei Majorošovej.

            • Ani na nás nezabudol

            • Dnes nás poctil svojou návštevou sv. Mikuláš, anjelik, čertíkovia, sobík a škriatoček. Obdarovali všetkých dobrých žiakov. Škriatoček skontroloval, či všetci žiaci dodržali dnešnú mikulášsku podmienku, mať na sebe aspoň jeden kus oblečenia červenej farby. Každý, kto túto podmienku nesplnil dostal od čertov trest. Všetci si užili krásny mikulášsky deň.Dnes nás poctil svojou návštevou sv. Mikuláš, anjelik, čertíkovia, sobík a škriatoček. Obdarovali všetkých dobrých žiakov. Škriatoček skontroloval, či všetci žiaci dodržali dnešnú mikulášsku podmienku, mať na sebe aspoň jeden kus oblečenia červenej farby. Každý, kto túto podmienku nesplnil dostal od čertov trest. Všetci si užili krásny mikulášsky deň.

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

            • Stali sme sa oficiálnym partnerom zbierky Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok 2023. Projekt, ktorý nás chytil všetkých za srdce. Vedieme žiakov k dobrovoľníctvu a nezištnej pomoci. Spoločne chceme spájať generácie ľudí a vychovávať uvedomelú mládež.

            • Stužková II.ND

            • 24. november 2023 bol pre žiakov II.ND výnimočným dňom. Oslávili sme nielen koniec jednej kapitoly, ale aj začiatok novej etapy života našich maturantov. Nie je to len o záverečných známkach a maturitnom vysvedčení. Je to o Vašich skúsenostiach, priateľstvách, ktoré ste vytvorili, o chvíľach smiechu a občas aj slzách. Stali ste sa silnejšími, múdrejšími a pripravenými na budúcnosť. Veríme, že zelené stužky sú pre Vás symbolom nádeje v tú budúcnosť, akú si všetci prajete.  Ďakujeme za nádherný večer a spomienky, ktoré si uchováme navždy.

            • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

              Riaditeľka Súkromnej Strednej odbornej školy v Žiline oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z.

              p o s k y t u j e

              žiakom Súkromnej Strednej odbornej školy, triedy II.ND  v Žiline z organizačných príčin riaditeľské voľno na deň

              24. novembra 2023

              Voľno je udelené len žiakom II.ND triedy, ktorí sú dňa 24.11.2023 na teoretickom vyučovaní.

               

              Mgr. Ľuboslava Hrnčiarová

              poverená vedením školy

            • Imatrikulácie prvákov

            • Dnes sme mali v škole veselo. Prváci prešli tradičným rituálom prijímania do radov gastronomických. Tretiaci si pre prvákov pripravili zaujímavý program, ktorým nás sprevádzala Veronika Kadličková a Laura Vašková. Všetci prváci zložili prísahu vernosti a poslušnosti našej škole. Potom nasledoval akt pasovania za kuchárov/kuchárky a čašníkov/servírky. Túto ceremóniu si zobrala na starosť triedna prvákov Mgr. Ivanka Zemančíková.  Prváci dostali imatrikulačný list, aby mali pamiatku na tento krásny a veselý deň. Okrem toho sme obdarovali kuchárov/kuchárky kuchárskymi čiapkami a čašníkov a servírky príručníkmi. 

              Po oficiálnej časti nasledovala tá zábavnejšia časť imatrikulácií. Prváci museli preukázať svoju šikovnosť, zručnosť a schopnosť spolupráce. Popasovať sa museli napríklad s vedomostným kvízom, krájaním cibule, stoličkovým tancom či lovením jabĺk z vody.

              Po absolvovaní všetkých súťaží sa žiaci občerstvili rôznymi dobrotami. Dúfame, že si prváci tento deň užili,  že si ho navždy uchovajú vo svojej pamäti. Ďakujeme III.A za super organizáciu.

               

            • Majster palacinka

            • Dňa 14.11.2023 sa naša škola zúčastnila 12. ročníka celoslovenskej súťaže Majster palacinka, ktorá sa konala v priestoroch jedálne Spojenej školy v  Ružomberku. Našu školu reprezentovali dve žiačky 3. ročníka. Za odbor čašník Laura Vašková a odbor kuchár Veronika Kadličková. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť 5 porcií palaciniek v časovom limite 40 min. s pečením, dohotovením a servírovaním. Podmienkou bolo flambovanie. Žiačky pripravovali makovú palacinku plnenú flambovanými slivkami, dozdobenú karamelom a lyofilizovanými slivkami. Odborná komisia zložená z majstrov  kuchárov mala ťažkú úlohu. V silnej konkurencii žiačky získali diplom v bronzovom pásme.

            • Účelové cvičenie

            • 14.11.2023 sme absolvovali s našimi žiakmi účelové cvičenie v Lesoparku Chrasť. Zašportovali sme si a obohatili svoje vedomosti o nové poznatky. Cieľom cvičenia bolo rozšíriť, preveriť a upevniť vedomosti. Súťažnou formou sme motivovali žiakov, naučili sa budovať tím, posilňovať kolektív. Žiaci boli rozdelení na dva tímy. V rôznych pohybových aktivitách si zmerali sily. Okrem toho sme mali aj poznávačku bylín a zdravotnú prípravu. Nakoniec sme vyzbierali odpadky v lesoparku a jeho okolí. Prispeli sme tak k čistejšiemu životnému prostrediu. Účelové cvičenie splnilo svoj cieľ. Športu zdar! 

            • Otvorte víno ako profesionál

            • Presne v tomto duchu sa niesla atmosféra na odbornom výcviku. Žiaci 3. ročníka si osvojovali nadobudnuté vedomosti a praktické zručnosti pri otváraní bieleho vína, šumivého vína a dekantácií červeného vína. Uvedomili si, že vedieť otvárať víno ,,ako profesionál“ je rituál, ktorý si vyžaduje skúsenosť, zručnosť, profesionalitu a vystupovanie. Najviac sa im páčilo otvárať šumivé víno, aj keď mali pri tom určitú dávku rešpektu. Žiaci si viedli pri výkone zručnosti výborne a preto veríme, že someliérstvo niekoho očarí a stane sa z neho profesionál.

            • Žilinská gastronomická jeseň 2023

            • Poďakovanie za reprezentáciu školy patrí žiakovi Danielovi Slezákovi z III.A triedy a Karolovi Kubicovi z II.A triedy, ktorí pod vedením MOV kuchárov Bc. Jaroslava Vrábla, prvý krát reprezentovali našu školu na súťaži Žilinská gastronomická jeseň 2023, ako kuchár junior. 

              Súťaž sa konala 26.10.2023 v priestoroch Hotelovej akadémie v Žiline.

              Súťažiaci mali pripraviť v časovom limite 50 minút dvojchodové menu. V tomto roku bolo podmienkou na prípravu hlavného jedla použitie hlavnej suroviny prepelička a plody lesa. K tomu ešte doladiť ľubovoľné studené predjedlo, ktoré sa hodí k hlavnému jedlu. Danielovú a Karolovú zručnosť, správnosť technologických postupov, vhodne zvolenú kombináciu surovín a styling pozitívne ocenila odborná komisia, za čo veľmi pekne ďakujeme.

            • Naša práca na odbornom výcviku

            • Naši budúci kuchári každý deň na odbornom výcviku pomáhajú pripravovať a variť denné menu, ale aj špeciality medzinárodných kuchýň. Majú skúsenosti s krájaním surovín, obaľovaním mäsa, syra,  prípravu pizze a  cestovín na rôzne spôsoby. K vareniu patrí aj pečenie. Ani to nám nie je neznáme. Naposledy sme pripravovali škvarkové pagáče a  pľundrové kysnuté koláče. Nevieme, čo nám rozvoniavalo viac po celej kuchyni. Výsledok bol fantastický, ako od babičky :)

            • Kam na vysokú – Roadshow 2023

            • S maturitným ročníkom sme sa vybrali na výstavu vysokých škôl, ktorá sa konala 25.10.2023 v Poprade. Cieľom výstavy vysokých škôl a pomaturitného vzdelávania bolo predstaviť žiakom možnosti vzdelávania na Slovensku a v zahraničí. Súčasťou tohto podujatia bola prezentácia jednotlivých VŠ, prednášky a ukážky technického vybavenia a kariérne poradenstvo pre žiakov.

            • Halloween na našej škole

            • Pred jesennými prázdninami bolo na našej škole strašidelne. Ožili kostlivci, krvavé nevesty, pavúčie ženy, tekvičiaci, zombíci, strigy a všakovaké strašidlá či postavy z hororov. Napriek tomu sa školou ozýval smiech, zábava a radosť, hudba a aj tanec. Veselo bolo aj v učiteľskom kolektíve a v rovnakom duchu sa nieslo aj vyučovanie.

            • Odborný výcvik 

            • Žiaci na odbornom výcviku v stravovacom zariadení Nová Menza sa učia a trénujú rôzne zručnosti, rozvíjajú svoje komunikačné schopnosti a podieľajú sa na obsluhe zákazníkov. 

            • United Neighbours of London

            • Dňa 2.10.2023 sme sa so žiakmi maturitných ročníkov zúčastnili na predstavení divadelnej inscenácie v anglickom jazyku s názvom United Neighbours of London. Predstavenie nám poskytlo nezabudnuteľný zážitok a obohatilo nás o nový rozmer anglického jazyka.Herci podali skutočne fantastické výkony, ktorými nás naozaj veľmi dobre pobavili aj s použitím zaujímavých rekvizít,originálnych kostýmov a kulís. Odchádzali sme motivovaní, predstavenie nám dodalo chuť na zlepšenie našich jazykových kompetencií.

            • Európsky týždeň mobility

            • V rámci hodiny telesná a športová výchova sme sa so žiakmi I.A triedy zúčastnili Európskeho týždňa mobility. Žiaci sa zapojili do rôznych aktivít, najviac sa im páčila jazda na motokárach. Okrem zážitkov si z tohto podujatia odniesli aj krásne trofeje. 

            • Naši pastelkáči sú už v uliciach

            • Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka Vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

            • Otvorenie školského roka 2023/2024

            • Dnes oficiálne začína nový školský rok 2023/2024. Žiakom prajeme veľa šťastia, aby vykročili do nového školského roka tou správnou nohou. Všetkým pedagógom, ktorí budú okrem učenia riešiť aj mnohé výchovné problémy, konflikty, hodnotové strety prajeme obrovskú dávku empatie, trpezlivosti a ľudskosti. Buďme pre novú generáciu pozitívnym príkladom. Ukážme im, že napriek mnohým nedokonalostiam systému, sú ľudskosť a múdrosť kľúčovými hodnotami.