• Zo života školy

            • Exkurzia Osvienčim

            • Toto miesto môžete navštíviť mnohokrát, ale vždy keď prejdete povestnou bránou s nápisom ,,Arbeit macht frei”, aj tak Vás zamrazí. V pondelok 20.03.2023 sme navštívili koncentračný tábor v Osvienčime. Žiaci sa na vlastné oči presvedčili, v akých neľudských podmienkach tu ľudia počas druhej svetovej vojny žili a umierali. Po príchode na miesto sme najskôr museli prejsť kontrolou. Potom sme mohli začať prehliadku s našou poľskou sprievodkyňou, ktorá veľmi pekne rozpráva aj po slovensky. Sprievodkyňu v koncentračnom tábore robí už 16 rokov, sprevádzala média aj rôznych filmových režisérov a hercov. Jej rozprávanie bolo veľmi podrobné a pútavé. Po prehliadke Auschwitzu I. sme sa odviezli asi tri kilometre autobusom do ďalšieho tábora Auschwitz II. – Birkenau. Tento objekt bol postavený kvôli nedostatočnej kapacite. Miesto malo rovnakú pochmúrnu atmosféru. Videli sme železničné koľaje, po ktorých privážali ľudí, hlavne Židov do tábora. Koncentračný tábor Osvienčim bol počas  druhej svetovej vojny nemecký vyhladzovací tábor. Prenasledovaní boli najmä Židia, ale aj Rómovia, homosexuáli, politickí odporcovia režimu či mentálne a fyzicky postihnutí ľudia. Väčšina našla svoju smrť v plynových komorách. Bol to veľmi emotívny zážitok pre všetkých zúčastnených. Toto miesto je mementom temnej stránky histórie, ktorá sa už nikdy nesmie zopakovať.   

               

          • Hotel Diplomat
            • Hotel Diplomat

            • Kúpeľné mesto Rajecké Teplice, obklopené vrchmi Malej Fatry, je mimoriadne obľúbenou rekreačnou a turistickou destináciou. Práve uprostred tohto Národného parku sanachádza moderný hotel Sport Wellness Diplomat. Moderné izby a apartmány ponúkajú 4-hviezdičkový komfort svojou vybavenosťou ladenou v príjemných prírodných tónoch. Čisté línie a minimalistický štýl hotela umocňuje použitie prírodných materiálov ako je drevo, mramor, kameň. Úžasné výhľady na široké okolie poskytujú južne orientované terasy z izieb a apartmánov. Hotel Diplomat poskytuje vysoký štandard služieb, ktorými uspokojí aj tých najnáročnejších hostí. Svojim hosťom poskytuje rôzne športové a relaxačné aktivity. Najviac nás zaujal wellness so saunami, bazénom, s tropickým dažďom a malým vodopádom, v ktorom si hostia môžu vychutnať tú správnu oddychovú atmosféru. Z návštevy hotelovej reštaurácie a baru V.I.P., ktorý je okrem iného ideálnym miestom na špeciálne večierky, si hostia odnesú nezabudnuteľný kulinársky zážitok. Na exkurzii tohto hotela s našimi žiakmi nám odborný pracovník hotela podrobne opísal kategóriu izieb, čo má daná kategória spĺňať a prácu na jednotlivých strediskách v hotelovej prevádzke. Navštíviť a spoznať hotel Diplomat bola pre nás obohacujúca skúsenosť. Rovnako prínosné bolo vidieť, ako to v hoteloch triedy 4* funguje. Vedeniu hotela ďakujeme za možnosť uskutočniť v priestoroch hotela odbornú exkurziu.

            • Prax vo Švajčiarsku

            • V piatok 24.02.2023 sme mali na škole vzácnu návštevu. Profesor Ing. Peter Patúš, PhD. a pán Beat R. Wicki nás prišli informovať o možnostiach odbornej praxi v zariadeniach cestovného ruchu vo Švajčiarsku. Hlavným cieľom odbornej praxe je nadobudnúť praktické skúsenosti z prevádzky zariadení cestovného ruchu, zlepšiť svoje jazykové znalosti v angličtine, nemčine, spoznať bližšie krajinu s vyspelým cestovným ruchom, nadviazať nové kontakty s mladými ľuďmi. Prezentácia pána Wickiho zaujala našich žiakov. Nie nadarmo sa hovorí, že každá skúsenosť posúva vpred.