• Zo života školy

            • Odvetvia práva

            • Dnes mali maturanti prednášku s pani advokátkou, ktorá prijala naše pozvanie a prišla medzi nás na hodinu občianskej náuky. So žiakmi prebrala jednotlivé odvetvia práva, trestné právo, občianske právo, pracovné právo, rodinné právo. Prepojila teoretické poznatky s praktickými. Žiaci riešili v skupinách prípadové štúdie. Na konci prednášky sme si preverili nadobudnuté vedomosti žiakov krátkym testom a potom nasledovala diskusia.

            • Prednáška ,,Stres,,

            • V utorok 23.01.2024 sa naši žiaci zoznámili s pani Mgr. Valériou Móricovou, PhD., z Katedry krízového manažmentu Žilinskej univerzity, ktorá si pre nich pripravila interaktívnu prednášku. Jej obsahom bol stres manažment, zvládanie stresových situácií. Pani Valéria mala pre žiakov pripravené rôzne aktivity, pracovalo sa v skupinách ale i jednotlivo. Na konci prednášky si spoločne vyskúšali rôzne stabilizačné techniky. Žiakom sa prednáška veľmi páčila, bola podnetná.

            • Naša práca

            • Už žiadne slzy pri krájaní cibule. Každý kuchár vie, čo je to štípanie očí pri krájaní cibule. Pomôžu však triky s chlebom, sviečkou, žuvačkou, či vodou. Žiaci kuchári 2. ročníka si na odbornom výcviku vyskúšali krájanie cibule bez sĺz. Majsterka OVY vyhlásila súťaž, ktorá metóda bude najúčinnejšia.  Slzičky boli, ale tie ich neodradili od chutne uvarenej  cibuľovej polievky. A kým kuchári krájali cibuľu, čašníci si opakovali vyššiu formu zložitej obsluhy - delenie ovocia so zameraním na prípravu dezertu. Trochu sme si osladili náš odborný výcvik.

            • Vianočné trhy a Deň otvorených dverí

            •  

              Dňa 21.12.2023 sa konal 2. ročník vianočných trhov na našej škole. Tento deň sme spojili s Dňom otvorených dverí.  Počas tohto dňa ukázali naši žiaci deviatakom a ich rodičom, ako vedia využiť svoje vedomosti a praktické zručnosti vo svojom odbore. Odprezentovali zručnosti pri miešaní nápojov, príprave káv, prezentáciou slávnostných tabúľ, prípravou chutných sladkých dezertov a maškŕt. Ako hosť nás poctil návštevou známy šéfkuchár reštaurácie Olivia´s  Zdenko Kramarčík, ktorý je známy po celom Slovensku, ako skvelý šéfkuchár, grilmajster a manažér. Už tradične sme pred prázdninami organizovali vianočné trhy. Na chodbe rozvoniaval nealkoholický ice punč, vanilkové rožky a škorica. Okrem jedla a pitia si žiaci mohli kúpiť za symoblickú cenu aj vianočné ozdoby. Naladili sme sa tak na Vianoce, na ktoré sme sa všetci veľmi tešili. Tento predvianočný čas v škole je naozaj čarovný. Spoločne sme si užili nielen trhy, ale aj rôzne iné aktivity, napríklad vianočnú poštu a druhý ročník vianočnej tomboly, ktorá mala opäť veľký úspech. Za symbolickú sumu si žiaci aj učitelia mohli kúpiť tombolový lístok a vyhrať tak krásnu cenu, napríklad deku, pokladničku, šálku, papuče, či diár. Už teraz sa všetci tešia na ďalšiu tombolu.