• Zo života školy

            • Enviro exkurzia v lesoparku Chasť

            • V piatok 26. 04. 2024 sa žiaci II.A a I.ND opäť stretli s odbornými pracovníčkami Slovenskej agentúry životného prostredia Žilina, tentokrát s RNDr. D. Kaisovou, PhD. a RNDr. E. Vrabcovou. Absolvovali sme s nimi zaujímavú exkurziu v lesoparku Chrasť zameranú na význam ekologických sietí v urbanizovanom prostredí. Počas exkurzie nám predstavili jednotlivé ekosystémy, dozvedeli sme sa, že podklad k územnému plánovaniu tvoria 3 dôležité prvky: biocentrum, biokoridor a interakčný prvok. Vysvetlili sme si rozdiely medzi lesom, parkom a lesoparkom, porovnávali sme 2 druhy lúk, dozvedeli sme sa, čo všetko je potrebné zohľadňovať napríklad i pri ich kosení. Pomocou darovaných prospektov sme určovali druhy stromov okolo nás, vyšľapali sme si aj mierny kopec do sadu s viac ako 70 druhmi ovocných drevín, ktoré zabezpečujú stabilitu pôdy a poskytujú domov pre mladšie i staršie druhy spevavcov. Taktiež sme sa zastavili pri mŕtvom strome – vyvrátenom koreni smreka, aby sme si uvedomili, akú dôležitú úlohu plní v prírode (napr. je domovom i liahniskom pre rôzne druhy hmyzu či slúži ako vhodné prostredie pre rast zaviatych semien rastlín). Pristavili sme sa aj pri mokradi – zásobárni vody pre svoje okolie, kde sme okrem iného pozorovali malé žubrienky. Na okraji lesa, jeho najrozmanitejšej časti, si mali študenti všimnúť rázny prechod od okraja lesa k poľnohospodársky obrábanej pôde, čo vo veľkej miere narúša biodiverzitu týchto oblastí. Z tohto bodu sme si pozreli aj lokalitu, v ktorej pramení potok Všivák pretekajúci Žilinou, vypočuli sme si, akú úlohu zohrávajú vodné toky, ako vodné bariéry znemožňujú vodným živočíchom migrovať i to, aké dôležité je budovať miračné koridory.

              Vďaka tejto exkurzii sme o krok bližšie k uvedomeniu si toho, akú dôležitú funkciu plnia ekologické siete v zastavanom prostredí mesta. Obom dámam opäť ďakujeme, zaujímavosti, ktoré nám prezradili si určite budeme dlhodobo pamätať. 

            • NA KOHO MYSLÍŠ TY, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS?🌼

            • Naša škola sa opäť zapojila do zbierky DEŇ NARCISOV.

              Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka tejto zbierke. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla. Pripnutím žltého kvetu na znak solidarity s ľuďmi s rakovinou si predstavíme konkrétneho pacienta. Na Slovensku ich totiž ročne pribúda 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho postihlo toto náročné ochorenie.

              Viac na www.dennarcisov.sk

            • Čajovňa

            • Dňa 17.04. 2024 žiaci  I.ND navštívili Čajovňu u dobrej víly, kde mali možnosť vychutnať si čarovný nápoj- čaj.  Ochutnávka bola spojená s odbornou prednáškou, v ktorej sa dozvedeli o tomto nápoji veľa zaujímavostí.  Čaj je už tisícky rokov obľúbeným nápojom celého ľudstva. Je to nielen vďaka jeho aromatickej vôni a skvelej chuti, ale často aj kvôli jeho liečivým účinkom. Na svete existuje obrovské množstvo rôznych druhov čajov, existujú kombinácie od výmyslu sveta. Je ich nespočetné množstvo a každá má svoje špecifiká.  Čaj patrí v súčasnej dobe k najčastejšie konzumovaným nápojom. Jeho celosvetová obľuba nemá konkurenciu a preto, sa čaj stal hneď po vode, druhým najobľúbenejším nápojom.

              Získané vedomosti môžu žiaci uplatniť vo vyučovacom procese.

              Za odbornú úroveň prednášky, príjemné posedenie a kvalitnú ochutnávku čaju veľmi pekne ďakujeme. 

            • Praktické záverečné skúšky nám "klopú na dvere"

            • Opäť tu máme prípravu a precvičovanie naších zručností na praktické záverečné skúšky. Žiaci spolu s majstrami odborného výcviku finišujú v zručnostiach a dobrým výberom chutných predjedál, polievok, hlavných jedál a dezertov. Dobrý výber a kvalita menu sa odzrkadlí určite vo výbornom hodnotení žiakov. 

              Držíme im palce

            • Umelá inteligencia v gastronómii

            • Umelá inteligencia a učebné/študijné odbory, na ktoré sa naša stredná škola zameriava? Áno, takéto prepojenie si naši žiaci vyskúšali vďaka interaktívnej prednáške s pánom Ing. Martinom Opatrným z Anglo-americkej vysokej školy sídliacej v Prahe. V úvode sa oboznámili so 6 druhmi umelej inteligencie, neskôr sa pomocou GPT a Gemini dopracovali k zaujímavému výsledku: vlastnej cateringovej spoločnosti s názvom “Rich Taste”. Postupne si študenti ujasnili, kto bude hlavnou cieľovou skupinou, aké netradičné jedlá a nápoje bude agentúra ponúkať, aké kulinárske techniky sa budú využívať, aké iné špecifiká dokážu pritiahnuť klientelu a pod. Zadávaním konkrétnych požiadaviek vytvorila umelá inteligencia aj zaujímavé logo a pútavý opis novovzniknutej spoločnosti, vhodný na webovú stránku. Veríme, že táto simulácia podnieti niektorého zo študentov k činom a raz si vychutnáme prvotriedne špeciality práve z cateringovej spoločnosti “Rich Taste”. Naše chuťové bunky sa už teraz tešia na nezabudnuteľný gastronomický zážitok!

               

            • Alma Mater Miesto, kde si nájdeš svoju univerzitu

            • Dňa 05.04.2024 sme sa zúčastnili s našimi maturantmi mini veľtrhu ALMA MATER, ktorý sa konal v priestoroch Domu Odborov v Žiline. Alma Mater – sú mini veľtrhy, ktoré pre stredoškolákov organizuje ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže vo všetkých krajských mestách, Cieľom ministerstva školstva je prostredníctvom mini veľtrhov Alma mater nielen prezentovať kvalitnú ponuku slovenských vysokých škôl, ale zároveň aj štipendijnú schému „Študuj doma, Slovensko ťa odmení“. Spoločným cieľom ministerstva a vysokých škôl je motivovať stredoškolákov k štúdiu na Slovensku. My sme sa so študentmi zastavili pri jednotlivých vystavovateľoch a zaujímali sa o rôzne študijné smery a programy. Najviac ich zaujímala pedagogika, manažment, psychológia i politológia.

              Veríme, že získané informácie im pomôžu pri výbere svojej budúcej univerzite.

            • Naša práca

            • Pri príležitosti otvorenia nového dopravného laboratória na Vysokoškolskej Univerzite mali možnosť aj žiaci našej školy - kuchári a čašníci svojou šikovnosťou sa zúčastniť na príprave občerstvenia a pokrmov v kuchyni a následne obsluhou významných hostí. Jedlo nielen krásne vyzeralo ale aj chutilo 

            • Odborná prednáška na tému – Psychohygiena u stredoškoláka

            • Psychohygiena je veľmi dôležitá pri udržiavaní celkového zdravia a vnútornej pohody. Zaoberá sa človekom z celostného pohľadu, jeho životosprávou, životnými postojmi, mierou asertivity, schopnosťou odpúšťať, aj schopnosťou hľadania riešení v konfliktných situáciách a vzťahoch. Preto sme pre našich žiakov zabezpečili odbornú prednášku na tému -Psychohygiena u stredoškoláka. Prednáška sa uskutočnila 27.marca 2024 v priestoroch Makovického domu v Žiline

            • Odborná prednáška na tému -Alkohol a legálne drogy

            • Dnešná mládež je čoraz viac konfrontovaná prítomnosťou alkoholu alebo drog u mládeže. V poslednej dobe sa čoraz častejšie stretávame s narastajúcim počtom takýchto prípadov, preto sme pre našich žiakov zabezpečili odbornú prednášku na tému - Alkohol a legálne drogy. Prednáška sa uskutočnila 27.marca 2024 v priestoroch Makovického domu v Žiline. Žiakom boli vysvetlené najmä sociálne a zdravotné dopady závislosti na človeka. Cieľom prednášky bolo prispieť k predchádzaniu, či zamedzeniu užívania alkoholických nápojov a iných omamných látok, prípadne znížiť počet detí užívajúcich návykové látky.