• Zo života školy

            • Hrdinstvo Vrbu a Wetzlera pripomína v Žiline pamätná izba

            • Dnes sme so žiakmi z II.A triedy navštívili pamätnú izbu Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera. Pripomenuli sme si tak dôležitú historickú udalosť. Útek dvoch hrdinov z koncentračného tábora, ktorí spísali správu v Žiline, má v dejinách zásadný význam. Svet dovtedy nevedel, čo sa deje v Auschwitzi. Riskovali životy, aby sa pokúsili zachrániť tisíce Židov pred istou smrťou. Na základe ich výpovedí bola spísaná detailná 32-stranová správa o fungovaní najväčšieho nacistického tábora smrti, ktorá mala zabrániť ďalším deportáciám a plánovanej smrti desaťtisíc ľudí v plynových komorách. Výpoveď obsahovala napríklad nákres táborov v Osvienčime a Brzezinke, náčrt krematória a plynovej komory, odhad počtu ľudí, ktorí zahynuli v plynových komorách podľa jednotlivých krajín, systém evidencie a fungovania táborov a ďalšie podrobné informácie.

               

            • Film o Anne Frankovej

            • Dnes sme s triedou I.A navštívili Stanica Žilina-Záriečie, ktorá nám premietla film o Anne Frankovej. Snímka nezameniteľným spôsobom, pôvabnou animáciou Ariho Folmana spracúva aktuálne témy, ktoré rezonujú v súčasnosti. Dennodenne sa v médiách, v bežnom živote stretávame s nevšímavosťou, netoleranciou a zvýšenou rezistenciou voči nespravodlivosti a násiliu. Práve inšpirujúce príbehy jednotlivcov, odvážnych statočných ľudí, ktorí navzdory všetkému neváhajú pomáhať, obetovať sa pre iných, nám pomáhajú prekonať dezilúziu zo súčasného nastavenia spoločnosti.

              Príbeh Anny, ktorá napriek hrozivým životným okolnostiam vie naplniť svoj krátky život silnou vierou a nádejou v dobro.Možno práve toto odvážne dievča a jej kamarátka Kitty by mohli byť inšpiráciou pre naše deti.

            • Riaditeľské voľno

            • Riaditeľka Súkromnej strednej odbornej školy udeľuje žiakom riaditeľské voľno z organizačných dôvodov dňa

              18.11.2022 (piatok).

              Vyučovanie pokračuje v pondelok 21.11.2022 podľa schváleného rozvrhu hodín.

               

               

            • Interaktívne divadelné predstavenie - November 1989

            • Dňa 02.11.2022 sme sa zúčastnili interaktívneho divadelného predstavenia – November 1989. Inscenácia poukazovala prostredníctvom príbehov troch mladých ľudí na totalitné praktiky bývalého režimu (sledovanie ŠTB, domové prehliadky, obmedzovanie slobody, úteky cez hranice). Divadelné predstavenie aktívne zapájalo žiakov do deja, prihováralo sa k mladým ľuďom ich jazykom a prostredníctvom divadelného zážitku im
              priblížilo hodnoty demokracie a slobody. Po predstavení nasledovala diskusia s vedeckým pracovníkom Ústavu pamäti národa, s pánom Mgr. Patrikom Dubovským.