• Zo života školy

          • Halloween na SSOŠ
            • Halloween na SSOŠ

            • Pred prázdninami sme si užili strašidelnúúúú atmosféru. Školský parlament v spolupráci s učiteľmi zorganizoval školskú akciu – Halloween. Žiaci si celý týždeň zdobili svoje triedy v halloweenskom duchu. Ide síce o tradičný americký sviatok, ale jeho história siaha až k starovekému keltskému národu, pomaly sa etabluje aj u nás. Kelti sa obliekali do masiek a vyrezávali tekvice, ktoré slúžili ako lampáše na odplašenie všetkých príšer. 

              Strašidelnú atmosféru na škole umocňovala výzdoba na chodbe a hrôzostrašné zvuky, ktoré sa púšťali z reproduktora a ozývali sa celou školou. Na škole boli vyhlásené tri súťaže. Prvou bola súťaž o najkrajšie vyzdobenú halloweensku triedu, druhou bola súťaž o najoriginálnejšiu halloweensku masku a poslednou bola súťaž o najstrašidelnejšiu maškrtu. Žiaci boli v napätí celý halloweensky deň, výsledky boli vyhlásené až po všetkých strašidelných aktivitách. Okrem aktivít pedagogický zbor pre žiakov pripravil hrôzostrašné občerstvenie.

              Účastníkov strašidelných aktivít vyberalo koleso šťastia. Žiaci sa museli popasovať s rôznymi úlohami. Napríklad museli vyloviť gumový mozog z misky s vodou pomocou vidličky, ktorú držali v ústach, zjesť pukance v čo najkratšom čase, hľadať papierové tekvičky, ktoré boli poschovávané v triede, vyriešiť anglický kvíz, poradiť si s obrázkami, ktoré mali predtlačenú šablónu a pomocou pera ich zoškrabať.  Po absolvovaní všetkých aktivít sme prešli k vyhláseniu dlho očakávaných výsledkov. Víťazom súťaže o najkrajšie vyzdobenú halloweensku triedu sa stala I.ND, ktorej srdečne gratulujeme. Najoriginálnejšími maskami boli: Viktória Planková (II.ND), Veronika Byčanová (I.ND),  sestry Alenka a Gabika Martiniakové (I.ND, II.ND). Najstrašidelnejšiu maškrtu sa podarilo pripraviť II.ND.

              Touto cestou by sme sa chceli poďakovať všetkým, ktorí sa zúčastnili súťaží a aktivít. Všetky ročníky si dali naozaj záležať na výzdobe svojej triedy. Tešíme sa na prehliadku strašidelných tried o rok.

            • Strávili sme popoludnie v Krajskej knižnici v Žiline

            • S triedou II.A sme sa vybrali do Krajskej knižnice v Žiline na prednášku o ľudských právach. Žiaci si doplnili svoje poznatky z občianskej náuky. Prejavili záujem komunikovať  o všetkých prezentovaných témach, neboli im ľahostajné, napríklad diskriminácia žien či zneužívanie detí na prácu. Je nesmierne dôležité diskutovať o tejto téme, ktorá je stále veľmi aktuálna, rezonuje v spoločnosti aj v súčasnosti. 

          • „ Navždy sa zachová v pamäti stužková “
            • „ Navždy sa zachová v pamäti stužková “

            • Každý žiak určite pozná slová tejto piesne. Všetci si ju občas pospevujeme. Aj naši žiaci z II.ND sa tešili na svoju stužková. Tento mesiac si prevzali od svojej triednej učiteľky zelené maturitné stužky a v spoločnosti svojich rodičov a učiteľov si užívali krásny večer. Večer, ktorý bol poďakovaním rodičom za ich lásku, obetavosť a starostlivosť, učiteľom za ich trpezlivosť. Po oficiálnom programe nasledoval zábavný program, ktorý si maturanti špeciálne pripravili na tento večer. Predviedli sa nám ako herci, tanečníci, manekýnky či
              zabávači. Potlesk a smiech boli dôkazom toho, že sa im program naozaj vydaril. Stužková slávnosť vyšla na výbornú, žiakom zostanú spomienky na celý život. Dievčatá sa premenili na dámy a chlapci v elegantných oblekoch sa vynikajúco zabávali pri dobrej hudbe do skorého rána.

          • Účelové cvičenie
            • Účelové cvičenie

            • Dňa 12.10.2022 sa triedy II.A, I.ND a II.ND zúčastnili účelového cvičenia, ktoré sa konalo v žilinskom lesoparku. Žiaci si tu oddýchli ale aj zašportovali a obohatili svoje vedomosti o nové poznatky. Cieľom cvičenia bolo rozšíriť, preveriť a upevniť vedomosti, kontrolnými otázkami. Súťažnou formou sme motivovali žiakov, naučili sa budovať tím, posilňovať kolektív, rozvíjať strategické myslenie, morálno-vôľové vlastnosti.

              Žiaci boli rozdelení na dva tímy, červený a modrý. V rôznych pohybových aktivitách si zmerali sily. V rámci zdravotnej prípravy boli žiaci oboznámení so všeobecnými zásadami prvej pomoci a zásadou 5T, druhmi a použitím zdravotníckeho materiálu, zásadami ošetrenia rany, prvou pomocou pri poruchách dýchania. Žiakom bola vysvetlená prvá pomoc pri rôznych druhoch krvácania, zlomenín. Názorne bola ukázaná obväzová technika a uviazanie trojrohej šatky. Neskôr si žiaci napísali test na overenie nových vedomostí. Potom žiaci
              pracovali s mobilnými aplikáciami. Zahrali si geocaching, na základe GPS súradníc sa mali dostať na určité miesto a nájsť tam skrýšu – kešku. V žilinskom lesoparku sa nachádzali tri kešky.

              Účelové cvičenie splnilo svoj cieľ. Vyzdvihli by sme aktívny prístup žiakov a dobré správanie.

          • Imatrikulácie prvákov
            • Imatrikulácie prvákov

            • Žiadny prvák sa nestane riadnym žiakom našej školy, ak neprejde tradičným rituálom prijímania do radov gastronomických. Tretiaci si pre prvákov pripravili krásny program, ktorým nás sprevádzala Simona Smolková. Všetci prváci zložili prísahu vernosti a poslušnosti našej škole. Hneď potom nasledoval akt pasovania za kuchárov/kuchárky a čašníkov/servírky. Prváci dostali imatrikulačný list, aby mali pamiatku na tento krásny a veselý deň. Okrem toho sme obdarovali kuchárov/kuchárky kuchárskymi čiapkami a čašníkov a servírky príručníkmi.

              Po oficiálnej časti nasledovala tá zábavnejšia časť imatrikulácií. Prváci boli rozdelení na dve skupiny, na kuchárov/kuchárky a čašníkov/servírky. V týchto tímoch súťažili počas celých imatrikulácií. Žiaci preukázali svoju šikovnosť, zručnosť a schopnosť spolupráce. Popasovať sa museli napríklad s vedomostným kvízom, preťahovaním lana, skákaním vo vreci, krájaním cibule. Nechýbal ani stoličkový tanec, lovenie jabĺk z vody, či lízanie nutelly z fólie.

              Úspešnejším tímom boli čašníci/servírky, ktorí dostali sladkú odmenu, medovú tortu. Po absolvovaní všetkých súťaží sa žiaci občerstvili rôznymi dobrotami. Dúfame, že si prváci tento deň užili, že si ho navždy uchovajú vo svojej pamäti. Ďakujeme III.A a pani učiteľke Mgr. Ljatifiovej za super organizáciu. Teraz sme už všetci jedna veľká rodina a tešíme sa na ďalšie školské akcie.

               

            • „Ahoj, len som ťa chcel počuť…“

            • Zavolať niekomu „len tak“ je nesmierne dôležité.

              V dobe, keď je medzi nami viac mobilných telefónov ako obyvateľov, prežívajú tisíce Slovákov pocity osamelosti. Intenzita týchto negatívnych pocitov dosahuje mieru, ktorá si čoraz častejšie vyžaduje pomoc odborníkov.

              Dnes sme sa zapojili do celonárodnej zbierky na podporu duševného zdravia - DNI NEZÁBUDIEK 2022.