• Zo života školy

            • Zručnosti žiakov - naše štúdium, naša práca

            • Počas odborného výcviku naši žiaci stále pracujú na zdokonaľovaní zručností v obsluhe, ale aj dokončovaní jedál pri stole hosťa. Širokú ponuku pokrmov pre Vás pripravujú naši žiaci z odboru kuchár a čašník pod vedením majstrov odborného výcviku.

          • Súťaž v príprave šišiek
            • Súťaž v príprave šišiek

            • Fašiangy sú symbolom radosti, hojnosti a veselosti. Korene fašiangových zvykov siahajú do dávnej minulosti slovanských pohanských rituálov. Toto obdobie sa spája s pečením šišiek, fánok a iných dobrôt. Na škole sme organizovali súťaž v pečení šišiek. Žiaci mohli súťažiť v troch kategóriách: najlepšia chuť, najkrajší vzhľad a fancy šiška, teda šiška podľa vlastnej fantázie a kreativity. Porota odborným okom zhodnotila všetky výtvory a potom degustovala. Víťazi dostali pamätnú medailu, ktorá im bude navždy pripomínať krásne chvíle.

              Ostatným žiakom ďakujeme za účasť.

              Výsledky súťaže:

              Najlepšia chuť: Martin Plánka, I.ND

              Najkrajší vzhľad: Viktória Planková, I. ND

              Fancy šiška: Tamara Holcová, III.A

            • Pripravujeme kávu

            • O správnej príprave espressa už toho bolo napísaného veľmi veľa a takmer každá stránka venovaná káve ponúka „zaručený“ spôsob, ako kvalitné espresso pripraviť. Mnohé návody uvádzajú správne čiastočné informácie, avšak iba málokde nájdete na hromade všetky „elementy“, ktoré sa podieľajú na chuti dobrého espressa. My sa v našom návode pokúsime na nič nezabudnúť...

            • Zručnosti žiakov – Príprava miešaných nápojov

            • Každý z nás obľubuje leto, tie  dlhé horúce dni, voda, dovolenka, spolužiaci  a samozrejme miešané nápoje, ktorými si hasíme smäd na terase. Žiaci našej školy na odbornom výcviku trénujú túto zručnosť a dokážu samostatne pripravovať rôzne miešané nápoje. Pod odborným vedením majstra odborného výcviku dokážu pripraviť pestrú škálu nápojov, ktoré vyzerajú zaujímavo a ešte lepšie chutia.

            • Zručnosti žiakov - Tranšírovanie

            • Táto technika v sebe zahŕňa porciovanie, krájanie a vykosťovanie akéhokoľvek druhu mäsa. Pri tranšírovaní ide hlavne o to, ako správne naporciovať kusy mäsa spolu s kosťou, vykrojiť porciu mäsa či vykostiť a nakrájať mäso. Porciovanie musí prebehnúť rýchlo, čisto a obratne. Hostia by mali mať pocit príjemnej atmosféry a výnimočnosti. Tranšírovanie sa vykonáva i samostatne na upečenom, uvarenom alebo inak pripravenom mäse. Aj túto techniku precvičujú žiaci školy na odbornom výcviku a postupne sa pripravujú na záverečné skúšky.

            • Stáž v Prahe

            • Náš žiak Patrik Hudek z III.A  absolvoval cez víkend zahraničnú stáž v Prahe.  V spolupráci s Ladislavom Floreánom, privátnym šéfkuchárom, pripravoval 10 chodové degustačné menu pre amerických hostí. Ďalšie dni sa zúčastnil školy varenia Chefparade Praha, kde spolu s Lacim viedli kurz prípravy steakov a kurz španielskej kuchyne. Chefparade je najväčšia škola varenia v ČR. V rámci kurzu španielskej kuchyne Patrik pripravoval úžasnú delikatesu – chobotnicu. Zo stáže bol nadšený, priniesol si odtiaľ nové poznatky a skúsenosti. Praha si ho svojou atmosférou ihneď získala.

            • Poradenstvo v profesijnom vývine a voľbe povolania

            • Žiaci nadstavbového štúdia absolvovali poradenstvo v profesijnom vývine a voľbe povolania pod záštitou Centra pedagogicko - psychologického poradenstva a prevencie. Súčasne teda  diagnostikovali dva ročníky. Žiaci tri vyučovacie hodiny riešili rôzne úlohy, vypĺňali hárky a kreslili. Tento týždeň ich čaká vyhodnotenie výsledkov, na ktoré sa veľmi tešia. Sú plní očakávaní. Držme im všetci palce

            • Degustačná večera

            • V piatok 11.02.2022 absolvovali degustačnú večeru v Prahe pani Mgr. Jana Maslová poverená riadením školy a pán doc. Ing. Vojtech, PhD., na ktorú ich pozval privátny šéfkuchár Ladislav Floreán. Ladislav je bývalý žiak pani Mgr. Jany Maslovej. Jeho prvým zamestnaním po ukončení strednej školy  bola michelinská reštaurácia Field v Prahe.  Skúsenosti získaval v najlepších európskych reštauráciách i vo svetových hotelových sieťach. V roku 2018 sa zúčastnil medzinárodnej súťaže Chefstagiaire Award, kde sa dostal medzi top 10 najlepších mladých kuchárov. Airbnb ho v roku 2019 vyhlásilo za najúspešnejšieho „hostiteľa zážitkov“ v Prahe.

              Pre vzácnych hostí si pripravil špeciálne 5 chodové degustačné menu. Každé jedlo bolo gastronomickým zážitkom, jednotlivé chute boli dokonale prepojené, zmysly čuch a chuť boli ukojené. Okrem zážitku zo symfónie chuti sa na večeri prebrali aj pracovné záležitosti. Pod záštitou Laciho Floreána budú naši žiaci absolvovať stáže v Prahe. Spoznajú  nové gastronomické trendy, ladenie chutí a taktiež moderné aranžovanie jedla na tanieri. Nie nadarmo sa predsa hovorí, že jeme aj očami.

            • Deň svätého Valentína

            • Poznáš históriu tohto sviatku?

              Podľa legendy pôvodne pohanský kňaz Valentín, obrátený na kresťanskú vieru, žil v Ríme v 3. storočí po Kristovi. V ríši v tom čase platil dekrét cisára Claudia, ktorým sa zakazovalo rímskym vojakom oženiť sa, pretože manželské radosti by ich odvádzali od plnenia vojenských povinností.

              Svätý Valentín považoval nariadenie za porušenie Božích zákonov a snúbencov tajne oddával. Za to skončil vo väzení. Aj tam pomáhal kresťanom, posilňoval ich modlitbami a robil zázraky. Najznámejším je vrátenie zraku dcére žalárnika. Keďže Valentín sa viery nevzdal, 14. februára roku 270 ho Rimania popravili. Legenda dodáva, že Valentín stačil pred smrťou napísať lístok žalárnikovej dcére s vyznaním lásky. Práve to sa stalo základom valentínskej tradície.

              Žiacka školská rada zorganizovala pri tejto príležitosti Valentínsku poštu. Žiaci mohli potešiť milým odkazom svojich spolužiakov, kamarátov, pedagógov. Valentínky našli svojich adresátov v priebehu pondelka 14.02.2022. Naša Valentínska pošta nemeškala. 

              Okrem toho sme na škole vyhlásili valentínsku súťaž. V priestoroch školy boli rozmiestnené biele srdiečka. Úlohou žiakov bolo nájsť čo najviac srdiečok. Srdečne gratulujeme Timotejovi Androvičovi z I.A, ktorému sa podarilo nájsť najviac srdiečok a získal tak valentínske prekvapenie.  

            • Práca žiakov

            • Žiaci odboru čašník, servírka vykonávajú odborný výcvik v strediskách praktickej prípravy. Praktické  skúsenosti získavajú počas obsluhy hostí a spoločne so žiakmi z odboru kuchár, kuchárka im pripravujú rôzne špeciality. Prítomným hosťom sa ich práca veľmi páči, ocenia ich zručnosti a tvorivosť milým slovom, či pekným úsmevom. Žiaci spolu s majstrami odborného výcviku sa snažia úspešne zdolávať každodenné výzvy zabehnutých prevádzok. Neobsluhujú len domácich hostí, ale aj zahraničných. Precvičia si tak cudzí jazyk v praxi.

            • Budova Domu odborov – naša škola

            • Dom odborov, pôvodne na Námestí Ľ. Štúra, dnes na ulici Antona Bernoláka, je centrom kultúrneho a spoločenského života Žilinčanov. Patrí medzi významné žilinské stavby, o čom svedčí aj zaradenie medzi pamätihodnosti mesta. V budove sídli bezmála 100 firiem podnikajúcich v rôznych oblastiach, ako aj viaceré umelecké školy, ktoré ponúkajú tanečné, hudobné a iné mimoškolské činnosti pre deti.  Aktuálne sa Dom odborov teší z novej spolupráce so Súkromnou strednou odbornou školou, ktorá sídli v priestoroch budovy. Žiaci vykonávajú odborný výcvik pod dohľadom majstrov odborného výcviku v priestoroch zrekonštruovanej reštaurácie. „Tá prešla kompletnou rekonštrukciou, po ktorej sa z nej stala moderná klimatizovaná reštaurácia prepojená s vestibulom pred Estrádnou sálou. V tejto sále sa usporadúvajú mnohé spoločenské eventy - stužkové, svadby, plesy, firemné akcie, rôzne medzinárodné dni, veľtrhy, burzy, výročia, konferencie, školenia, ale aj hudobné koncerty s kapacitou tisíc osôb,“ ozrejmil konateľ Domu odborov v Žiline.

              Tešíme sa na Vašu návštevu u nás v reštaurácii.