• Zo života školy

            • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín

            • Na našej škole sme zorganizovali súťaž mladých umeleckých duší - Hviezdoslavov Kubín. Bola to príležitosť pre mladých umelcov preukázať svoj umelecký talent, inšpirovali sme sa a hľadali krásu v slovenskom jazyku. Naša literatúra je predsa bohatá a plná hlbokých myšlienok, vášnivých príbehov a pôvabných zvukov. V prednese poézie sa umiestnili :          

              I. miesto: Róbert Koša, II.A

              II. miesto: Kevin Havel, II.A

              III. miesto: Karin Kozelcová, II.ND

            • Prečítaj knihu alebo napíš príbeh....

            • Obľúbená čitateľská súťaž je tu opäť. V centre pozornosti dvanásteho ročníka projektu Vráťme knihy do škôl je motivovať deti k čítaniu kníh. Novinkou aktuálneho ročníka je súťaž v písaní mikropoviedok. Súťaž je určená je pre materské, základné a stredné školy na celom Slovensku. Súťaž Vráťme knihy do škôl organizuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s občianskym združením Učenie s úsmevom ako aj ako aj so Žilinským samosprávnym krajom. Veríme, že sa do projektu zapojí čo najviac žiakov, ktorí sa s radosťou začítajú do zaujímavých príbehov z histórie, ďalekých krajín, fantasy svetov, ale aj zo súčasnosti. Rozšíria si obzory či slovnú zásobu a dajú zelenú svojej tvorivosti. „Aj touto súťažou chceme deti v našom kraji motivovať, aby neváhali prežiť s knihou podľa vlastného výberu dobrodružstvo a porozprávali o tom aj ostatným.  Chceme povzbudiť tých mladých čitateľov, ktorí majú radi knihy, aj tých, ktorí zatiaľ odvahu skúsiť to s knihou nenašli. Skúste to, čítajte, napíšte a vyhrajte. Čítanie predsa nie je nudná povinnosť, ale zábavné dobrodružstvo objavovania a poznávania. Pekné ceny čakajú nielen na jednotlivcov, ale aj na najaktívnejšiu strednú školu v Žilinskom kraji,“ upresnila Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.

            • Projekt Podpora etického správania

            • V rámci projektu Podpora etického správania sa a hodnotového vzdelávania v školách absolvovali naši žiaci blok prednášok s pánom Pavlom Lackom z portálu Demagog.SK na nasledovné témy:

              1. Ako rozoznať pravdu od lži

              Interaktívny workshop, ktorý na príkladoch z bežného života ponúkol žiakom tipy a triky, ako na prvý pohľad rozoznať dezinformácie a hoaxy. Žiaci sa dozvedeli, kedy je informácia dôveryhodná, ako ju dať do kontextu s inými poznatkami a ako s informáciami narábajú kvalitné médiá.

              2. Kritické myslenie pre náročných: Prečo fakty prehrávajú s emóciami?

              Psychológia a kognitívne vedy ukazujú, že všetci robíme systematické chyby v myslení – a vôbec o tom nevieme. Čo sú to za chyby? Ako sa nenechať nachytať? A ako si v sebe pestovať odolnosť pred spadnutím do myšlienkových pascí? Všetky tieto informácie nadobudli naši žiaci po úspešnom absolvovaní daného interaktívneho workshopu na konkrétnych príkladoch.

            • Valentín na odbornom výcviku na Novej Menze

            • Sviatok sv. Valentína je sviatok, ktorý nemá u nás dlhú tradíciu. Ale napriek tomu patrí medzi mimoriadne obľúbené sviatky. Všetci si túžime vypočuť slová lásky z úst našich drahých. Na odbornom výcviku na Novej Menze naše žiačky v odbore čašník- servírka  prestreli a následne obslúžili hostí počas obedov. 

            • Naše stretnutie s novinárom

            • Dnes sa na našej škole uskutočnila séria prednášok na tému dezinformácie, hoaxy, konšpiračné teórie, mizogýnia. Svojou návštevou nás poctil pán Vladimír Šnídl, novinár z Denníka N, ktorý je známy na sociálnych sieťach aj svojím profilom @krotimehoaxy. Študenti si odhlasovali, ktorým témam sa chcú venovať. Všetky spomínané témy sú v súčasnej dobe veľmi dôležité. Chceme u žiakov budovať kritické myslenie, schopnosť viesť diskusiu s názorovým oponentom a taktiež rozlišovať spoľahlivé zdroje, aby z nich vyrástli rozhľadení mladí ľudia.

               

            • Krájanie torty

            • Dnes sme sa so žiakmi na Odbornom výcviku učili ako šikovne rozkrájať tortu pred hosťom, aby sme mu mohli ponúknuť úhľadne kúsky nakrájanej torty. Na prvý pohľad sa to žiakom zdalo ako triviálna záležitosť, ale predviesť zručnosť pred hosťom je stresujúca situácia. Aby boli jednotlivé diely torty hladké, krájali sme tortu horúcim nožom. Úlohy sme sa zhostili profesionálne, zvládli sme nakrájať a podať krásne rezy torty. Žiaci sa už tešia na najbližšiu akciu, kedy si nadobudnutú zručnosť znova vyskúšajú.

            • Ples UNIZA

            • Dňa 9.2. 2024 sa na Novej Menze konal 25. reprezentačný ples UNIZA. Sme hrdí, že sme sa mohli spolupodieľať na príprave a realizácii plesu pod vedením majstrov odborného výcviku kuchárov a čašníkov.

          • Lyžiarsky výcvik zahájený
            • Lyžiarsky výcvik zahájený

            • Dnešným dňom začal našim žiakom lyžiarsky výcvik. Žiaci I.A a III.A triedy absolvujú týždenný lyžiarsky výcvik vo Vrátnej, ktorý je súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov stredných škôl. Lyžiarsky výcvik okrem iného prispieva k stmeleniu kolektívu, zlepšuje pohybovú zdatnosť a disciplinovanosť. Žiakom sa venujú  skúsení a priateľskí inštruktori z lyžiarskej a snowboardovej školy Alpinka. 

          • Deň otvorených dverí
            • Deň otvorených dverí

            • Na základe dopytu žiakov ZŠ sme dňa 01.02.2024 v priestoroch našej školy usporiadali opakovaný DOD. Pre návštevníkov čakal zaujímavý program. Čašníci predviedli slávnostné prestieranie tabúľ v zamilovanom štýle. Zvolili si príležitosť svätého Valentína, ktorý sa nám blíži a zásnuby. Hostia mohli obdivovať ukážky prípravy miešaných nápojov a pohostiť sa výbornou kávou. Kuchári pripravovali pre návštevníkov kanapky a obložené chlebíčky. Žiakom 9 ročníkov a ich rodičom boli poskytnuté cenné informácie ohľadom štúdia. Absolvovali prehliadku priestorov školy a dozvedeli sa ako prebieha výučba predmetov modernými metódami.

            • Kam na strednú školu?

            • Milí deviataci, v tomto čase sa rozhodujete o výbere pre štúdium na strednú školu. Ide o vážne rozhodnutie, ktoré môže ovplyvniť Váš život. Využívame preto túto príležitosť, aby sme Vám ponúkli možnosť študovať odbor kuchár a čašník. Žiaci našej školy sú uplatniteľní v najlepších reštauráciach. S mnohými žiakmi 9 ročníkov sme sa aj osobne  stretli u Vás v škole a predstavili naše MLADE GASTRO

            • Odvetvia práva

            • Dnes mali maturanti prednášku s pani advokátkou, ktorá prijala naše pozvanie a prišla medzi nás na hodinu občianskej náuky. So žiakmi prebrala jednotlivé odvetvia práva, trestné právo, občianske právo, pracovné právo, rodinné právo. Prepojila teoretické poznatky s praktickými. Žiaci riešili v skupinách prípadové štúdie. Na konci prednášky sme si preverili nadobudnuté vedomosti žiakov krátkym testom a potom nasledovala diskusia.

            • Prednáška ,,Stres,,

            • V utorok 23.01.2024 sa naši žiaci zoznámili s pani Mgr. Valériou Móricovou, PhD., z Katedry krízového manažmentu Žilinskej univerzity, ktorá si pre nich pripravila interaktívnu prednášku. Jej obsahom bol stres manažment, zvládanie stresových situácií. Pani Valéria mala pre žiakov pripravené rôzne aktivity, pracovalo sa v skupinách ale i jednotlivo. Na konci prednášky si spoločne vyskúšali rôzne stabilizačné techniky. Žiakom sa prednáška veľmi páčila, bola podnetná.

            • Naša práca

            • Už žiadne slzy pri krájaní cibule. Každý kuchár vie, čo je to štípanie očí pri krájaní cibule. Pomôžu však triky s chlebom, sviečkou, žuvačkou, či vodou. Žiaci kuchári 2. ročníka si na odbornom výcviku vyskúšali krájanie cibule bez sĺz. Majsterka OVY vyhlásila súťaž, ktorá metóda bude najúčinnejšia.  Slzičky boli, ale tie ich neodradili od chutne uvarenej  cibuľovej polievky. A kým kuchári krájali cibuľu, čašníci si opakovali vyššiu formu zložitej obsluhy - delenie ovocia so zameraním na prípravu dezertu. Trochu sme si osladili náš odborný výcvik.

            • Vianočné trhy a Deň otvorených dverí

            •  

              Dňa 21.12.2023 sa konal 2. ročník vianočných trhov na našej škole. Tento deň sme spojili s Dňom otvorených dverí.  Počas tohto dňa ukázali naši žiaci deviatakom a ich rodičom, ako vedia využiť svoje vedomosti a praktické zručnosti vo svojom odbore. Odprezentovali zručnosti pri miešaní nápojov, príprave káv, prezentáciou slávnostných tabúľ, prípravou chutných sladkých dezertov a maškŕt. Ako hosť nás poctil návštevou známy šéfkuchár reštaurácie Olivia´s  Zdenko Kramarčík, ktorý je známy po celom Slovensku, ako skvelý šéfkuchár, grilmajster a manažér. Už tradične sme pred prázdninami organizovali vianočné trhy. Na chodbe rozvoniaval nealkoholický ice punč, vanilkové rožky a škorica. Okrem jedla a pitia si žiaci mohli kúpiť za symoblickú cenu aj vianočné ozdoby. Naladili sme sa tak na Vianoce, na ktoré sme sa všetci veľmi tešili. Tento predvianočný čas v škole je naozaj čarovný. Spoločne sme si užili nielen trhy, ale aj rôzne iné aktivity, napríklad vianočnú poštu a druhý ročník vianočnej tomboly, ktorá mala opäť veľký úspech. Za symbolickú sumu si žiaci aj učitelia mohli kúpiť tombolový lístok a vyhrať tak krásnu cenu, napríklad deku, pokladničku, šálku, papuče, či diár. Už teraz sa všetci tešia na ďalšiu tombolu.

               

            • V PLNOM PRÚDE NA „MENZE“.

            • Usilovní žiaci našej Súkromnej strednej odbornej školy spolupracujú na odbornom výcviku s kuchármi a s čašníkmi v stravovacom zariadení Žilinskej univerzity v Žiline. S chuťou a odvahou sa pustili do práce pri príprave chutných jedál a vyberaných špecialít. Pod dozorom MOV, kuchárov a čašníkov sa z nich stanú zruční majstri vo svojom remesle.

            • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

            •  

              Riaditeľka Súkromnej Strednej odbornej školy v Žiline oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z.

              p o s k y t u j e

              žiakom Súkromnej Strednej odbornej školy v Žiline z organizačných príčin riaditeľské voľno na deň

              22. december 2023

               

               

              Mgr. Ľuboslava Hrnčiarová

              poverená vedením školy

            • Spolupracujeme s najlepšími

            • Naša súkromná stredná odborná škola zahájila spoluprácu s najlepšími  šéfkuchármi a reštauráciami v meste Žilina. Naši najlepší žiaci dostali možnosť zdokonaliť svoje vedomosti a praktické zručnosti spolu so šéfkuchárom Marcelom Ivanom  alebo Zdenkom Kramarčíkom v reštauráciách Olivia´s a Porkbelly. Ďalšia  z  vynikajúcich  Žilinských  reštaurácií  s  tradičnou  kvalitnou  gastronómiou  v  ktorej  naši  žiaci získavajú  odbornú  prax  je  Kúsok šťastia  (pri plavárni).  Pod  odborným  dozorom  šéfkuchára  Maria Pišoju.