• Zo života školy

            • Deň učiteľov

            • Na Slovensku a Česku oslavujeme Deň učiteľov od roku 1955 a to presne 28. marca. V tento deň si totiž pripomíname výročie narodenia Jana Amosa Komenského. Pedagóg, filozof, spisovateľ a teológ Jan Amos Komenský sa narodil pred 429 rokmi, 28. marca 1592. Dodnes je považovaný aj za učiteľa národov, svojím dielom, názormi a pedagogickou činnosťou sa zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti svetovej pedagogiky. Presadzoval povinnú školskú dochádzku pre všetky deti, bez ohľadu na sociálne pomery dieťaťa či jeho intelekt. O učiteľoch poznáme rôzne myšlienky, citáty od známych aj neznámych autorov, hovoria sa o nich vtipy. Učiteľ nie je len povolanie, ale aj poslanie. Ako povedal J. A. Komenský: „Učiteľom hodným tohto mena je ten, ktorý vzbudzuje ducha slobodného premýšľania a rozvíja cit osobnej zodpovednosti“.  Chcem vysloviť slová vďaky všetkým zamestnancom – pedagogickým aj nepedagogickým, ktorí sa podieľajú na výchovno-vzdelávacom procese a celkovom „imidži“ školy v súčasnosti, ale aj tým, ktorí si už svoje „odkrútili“ a teraz sú už dôchodcami a vychutnávajú si chvíle oddychu.

               

          • Adaptácia na zmenu klímy – prednáška s workshopom
            • Adaptácia na zmenu klímy – prednáška s workshopom

            • Na prostredí, v ktorom žijeme nám záleží.  25. marca 2024 sme v priestoroch našej školy privítali pracovníčky Slovenskej agentúry životného prostredia: Ing. Luciu Lamošovú a RNDr. Dominiku Kaisovú. Ing. Lamošová nám pútavým spôsobom vo forme prednášky priblížila faktory zodpovedné za zmenu klímy i jej dôsledky na globálnej i regionálnej úrovni. Počas prednášky sme sa dozvedeli o vplyve globálneho otepľovania na životné prostredie, ako je napr. topenie ľadovcov a následné zvyšovanie hladiny morí, zmena ekosystémov, okysľovanie oceánov, nepriaznivé počasie (prívalové dažde, veterné smršte, suchá) i to, akými spôsobmi možno tieto negatívne vplyvy zmierňovať (využívanie alternatívnych zdrojov energií, presunutie cestnej nákladnej dopravy na železničnú, predchádzanie vzniku odpadu). Druhú - praktickú časť viedla RNDr. Kaisová. Táto bola venovaná skupinovej aktivite spojenej so zmenou klímy v sídelnom prostredí. Žiaci dostali mapu Žiliny, kde mali zaznačiť miesta, ktoré na nich z hľadiska klímy vplývajú pozitívne a miesta, kde by mohli svojím zásahom – napr. výsadbou zelene a drevín, vytvorením strešných záhrad či využitím vodných prvkov prispieť k vytvoreniu príjemného mestského prostredia. Získali sme aj množstvo užitočných učebných materiálov v podobe odborno-metodických príručiek, pracovných listov, hracích kariet, plagátov, máp, zápisníkov i kalendára, ktoré použijeme pri ďalšej osvete.

              Za príjemnú spoluprácu obom dámam veľmi pekne ďakujeme.

            • SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU 2024

            • 21. 3. je Svetovým dňom Downovho syndrómu. Oficiálne sa oslavuje od roku 2012, a to na základe rozhodnutia Organizácie spojených národov. Prečo si v tento deň obúvame rozdielne ponožky? Ponožky boli symbolicky vybrané preto, lebo pri troche fantázie pripomína ich tvar chromozómy. V tento deň si preto na každú nohu obúvame ponožky, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia - líšia sa farbou, vzorom či veľkosťou. Tým dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí, ale aj to, že ich podporujeme a ich inakosť chápeme. A presne tak, ako aj pár zdanlivo nesúrodých ponožiek dobre plní funkciu a zahreje nohy, tak aj ľudia s Downovým syndrómom k nám – bežným ľuďom patria, obohacujú naše životy, sú neodmysliteľnou súčasťou rodín, školských kolektívov, športových družstiev, divadelných a tanečných súborov – ich inakosť ich nesmie diskriminovať a segregovať na perifériu. Rozdielnymi ponožkami demonštrujeme, že chápeme, že inakosť je normálna a patrí do nášho života. Rozdielnymi ponožkami demonštrujeme, že ju akceptujeme.

              Naša škola sa hrdo zapojila do Svetového dňa

            • Prednáška – Orientácia na trhu práce

            • Blížia sa maturitné a záverečné skúšky, po absolvovaní ktorých naši maturanti a končiaci učebný odbor definitívne opustia brány školy. Niektorí sa rozhodnú pokračovať v štúdiu na vysokej škole, niektorí si hneď nájdu zamestnanie a iní zase budú dlhšie sledovať ponuku pracovných miest, kým si nájdu prácu. Dňa 20. marca 2024 navštívili našu školu pracovníčka z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Žiline  Mgr. Zuzana Ondrušeková, ktorá si pripravila pre študentov II.ND a III.A prednášku - ORIENTÁCIA NA TRHU PRÁCE. Žiakom podala vecné informácie napr. kedy požiadať o zaradenie do evidencie uchádzača o zamestnanie na ÚPSVaR. Štatút študenta majú absolventi strednej školy do 31.08.2024 v prípade, ak neuzavreli pracovnú zmluvu. Po tomto termíne sa musia absolventi zaevidovať na ÚPSVaR – tzn. od 1.9 do 10.9. 2024. V tom prípade budú mať hradené sociálne poistenie nepretržite a svojej zdravotnej poisťovni odovzdajú potvrdenie o evidencii na úrade.

              Ďalšie zaujímavé informácie:

              • kde požiadať o sprostredkovanie zamestnania
              • aké doklady sú potrebné pre podanie žiadosti
              • ako podať žiadosť na úrade práce a kde nájsť žiadosť
              • ako sa uchádzať o pracovné miesto
              • príprava uchádzača o zamestnanie
              • ako požiadať podporu v podnikaní

              určite pomôžu našim žiakom pri orientácii sa na trhu práce.

            • ,,Predsa sme to zvládli"

            • ,,Predsa sme to zvládli". Opäť je tu piatok a celá kuchyňa Menzy sa tradične pripravuje spolu so žiakmi na prípravu múčneho jedla. Piatok sme sa popasovali s prípravou chutných zemiakových knedlí plnených čokoládovou plnkou. Žiaci prvého a tretieho ročníka sa naučili celý postup prípravy od receptúry, používania miešacieho stroja, miesenia, vykrajovania, plnenia a tvarovania zemiakových knedlí. Konečnou fázou bolo odváranie, kde vyvrcholením bol celkový počet  1180 kusov zemiakových knedlí. 

              Tešíme sa na ďalší piatok

            • Študentské voľby - simulované prezidentské voľby

            • Naša škola sa po prvýkrát zapojila do realizácie simulovaných Študentských volieb prezidenta Slovenskej republiky, ktoré sa uskutočnili v našej škole dňa 20. 03. 2024. V súčasnosti Študentské voľby organizuje tím aktívnych študentiek a študentov z celého Slovenska ako samostatná organizačná zložka s právnou subjektivitou, s podporou Rady mládeže Bratislavského kraja. Študentské voľby sú presnou simuláciou skutočných volieb – volebná miestnosť, študentská volebná komisia, volebné lístky, volebná urna a skutoční kandidáti. Študentské voľby predovšetkým dávajú mladým priestor vyjadriť svoj názor. Podporujú dialóg o politickom dianí. Chceme predsa žiakov viesť k aktívnemu občianstvu. Na organizácii volieb sa podieľali Mgr. Gréta Hôrecká a  žiaci II.ND – Patrik Hodás, Diana Bednáriková, Kristína Makuková, Natália Macášová a Erik Turian. Doplňujúce informácie o simulovaných študentských voľbách nájdete na internetovej stránke: https://www.studentskevolby.sk/.

            • Podpora etického správania

            • V rámci projektu Podpora etického správania sa a hodnotového vzdelávania v školách absolvovali naši žiaci prednášku s pánom  Matejom Pančíkom z občianskeho združenia Mladí. Jeho cieľom je zvyšovať povedomie mládeže o spoločenských témach, dianí v spoločnosti ako takej a podpora mládeže. Prednáška bola venovaná kritickému mysleniu, hoaxom a boju proti dezinformáciám. 

            • Maturita

            • Milé maturantky, milí maturanti,

              je tu obdobie, keď  sa začína vaša „skúška dospelosti“.  Prajeme vám veľa šťastia a úspešné zvládnutie prvej časti maturitnej skúšky – externej časti a písomnej formy internej časti zo slovenského jazyka a literatúry a cudzích jazykov. Týždeň písomných maturít začal v utorok 12. marca 2024 a pokračoval v  stredu 13. marca 2024. Teraz našich žiakov čaká praktická maturita a ústna maturitná skúška.

            • Navštívili sme Považskú galériu umenia v Žiline

            • S triedami II.A a I.ND sme navštívili priestory Považskej galérie umenia v Žiline. Pani lektorka Dagmar Požóniová nás previedla stálou expozíciou jedného z najvýznamnejších umelcov druhej polovice 20. storočia: Vincenta Hložníka, maliara, grafika, kresliara, ilustrátora a pedagóga. Táto expozícia Vincenta Hložníka, ktorá sa nachádza na 3. poschodí galérie je  venovaná 100. výročiu narodenia umelca, predstavuje verejnosti doteraz sporadicky prezentovaný výber z celoživotnej tvorby. Žiaci nasali nové informácie z oblasti umenia. Dozvedeli sa aj zaujímavosti o význame jednotlivých farieb. Po krátkej prednáške absolvovali workshop. Každý žiak si vybral do svojej palety dve farby, prostredníctvom ktorých mal namaľovať abstraktný obraz. Bolo sa na čo pozerať J. Veríme, že sa žiakom prehliadka galérie páčila a dúfame, že na toto miesto ešte niekedy zavítajú.

            • Deň otvorených dverí

            • Dňa 07.03.2024 sme opäť otvorili brány našej školy a pre žiakov 9. ročníkov a ich rodičov sme pripravili Deň otvorených dverí. Návštevníci mali možnosť nazrieť do tried a zasvätiť sa do tajov kuchárskeho umenia a čašníckeho sveta. Pohostili sa kanapkami, moravskými koláčmi a rôznymi miešanými nápojmi. 

            • Úspechy a ocenenia

            • Náš žiak sa umiestnil na úžasnom 2. mieste vo svojej kategórii na Majstrovstvách Slovenskej republiky. Srdečne gratulujeme.

            • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín

            • Na našej škole sme zorganizovali súťaž mladých umeleckých duší - Hviezdoslavov Kubín. Bola to príležitosť pre mladých umelcov preukázať svoj umelecký talent, inšpirovali sme sa a hľadali krásu v slovenskom jazyku. Naša literatúra je predsa bohatá a plná hlbokých myšlienok, vášnivých príbehov a pôvabných zvukov. V prednese poézie sa umiestnili :          

              I. miesto: Róbert Koša, II.A

              II. miesto: Kevin Havel, II.A

              III. miesto: Karin Kozelcová, II.ND

            • Prečítaj knihu alebo napíš príbeh....

            • Obľúbená čitateľská súťaž je tu opäť. V centre pozornosti dvanásteho ročníka projektu Vráťme knihy do škôl je motivovať deti k čítaniu kníh. Novinkou aktuálneho ročníka je súťaž v písaní mikropoviedok. Súťaž je určená je pre materské, základné a stredné školy na celom Slovensku. Súťaž Vráťme knihy do škôl organizuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s občianskym združením Učenie s úsmevom ako aj ako aj so Žilinským samosprávnym krajom. Veríme, že sa do projektu zapojí čo najviac žiakov, ktorí sa s radosťou začítajú do zaujímavých príbehov z histórie, ďalekých krajín, fantasy svetov, ale aj zo súčasnosti. Rozšíria si obzory či slovnú zásobu a dajú zelenú svojej tvorivosti. „Aj touto súťažou chceme deti v našom kraji motivovať, aby neváhali prežiť s knihou podľa vlastného výberu dobrodružstvo a porozprávali o tom aj ostatným.  Chceme povzbudiť tých mladých čitateľov, ktorí majú radi knihy, aj tých, ktorí zatiaľ odvahu skúsiť to s knihou nenašli. Skúste to, čítajte, napíšte a vyhrajte. Čítanie predsa nie je nudná povinnosť, ale zábavné dobrodružstvo objavovania a poznávania. Pekné ceny čakajú nielen na jednotlivcov, ale aj na najaktívnejšiu strednú školu v Žilinskom kraji,“ upresnila Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.

            • Projekt Podpora etického správania

            • V rámci projektu Podpora etického správania sa a hodnotového vzdelávania v školách absolvovali naši žiaci blok prednášok s pánom Pavlom Lackom z portálu Demagog.SK na nasledovné témy:

              1. Ako rozoznať pravdu od lži

              Interaktívny workshop, ktorý na príkladoch z bežného života ponúkol žiakom tipy a triky, ako na prvý pohľad rozoznať dezinformácie a hoaxy. Žiaci sa dozvedeli, kedy je informácia dôveryhodná, ako ju dať do kontextu s inými poznatkami a ako s informáciami narábajú kvalitné médiá.

              2. Kritické myslenie pre náročných: Prečo fakty prehrávajú s emóciami?

              Psychológia a kognitívne vedy ukazujú, že všetci robíme systematické chyby v myslení – a vôbec o tom nevieme. Čo sú to za chyby? Ako sa nenechať nachytať? A ako si v sebe pestovať odolnosť pred spadnutím do myšlienkových pascí? Všetky tieto informácie nadobudli naši žiaci po úspešnom absolvovaní daného interaktívneho workshopu na konkrétnych príkladoch.

            • Valentín na odbornom výcviku na Novej Menze

            • Sviatok sv. Valentína je sviatok, ktorý nemá u nás dlhú tradíciu. Ale napriek tomu patrí medzi mimoriadne obľúbené sviatky. Všetci si túžime vypočuť slová lásky z úst našich drahých. Na odbornom výcviku na Novej Menze naše žiačky v odbore čašník- servírka  prestreli a následne obslúžili hostí počas obedov. 

            • Naše stretnutie s novinárom

            • Dnes sa na našej škole uskutočnila séria prednášok na tému dezinformácie, hoaxy, konšpiračné teórie, mizogýnia. Svojou návštevou nás poctil pán Vladimír Šnídl, novinár z Denníka N, ktorý je známy na sociálnych sieťach aj svojím profilom @krotimehoaxy. Študenti si odhlasovali, ktorým témam sa chcú venovať. Všetky spomínané témy sú v súčasnej dobe veľmi dôležité. Chceme u žiakov budovať kritické myslenie, schopnosť viesť diskusiu s názorovým oponentom a taktiež rozlišovať spoľahlivé zdroje, aby z nich vyrástli rozhľadení mladí ľudia.

               

            • Krájanie torty

            • Dnes sme sa so žiakmi na Odbornom výcviku učili ako šikovne rozkrájať tortu pred hosťom, aby sme mu mohli ponúknuť úhľadne kúsky nakrájanej torty. Na prvý pohľad sa to žiakom zdalo ako triviálna záležitosť, ale predviesť zručnosť pred hosťom je stresujúca situácia. Aby boli jednotlivé diely torty hladké, krájali sme tortu horúcim nožom. Úlohy sme sa zhostili profesionálne, zvládli sme nakrájať a podať krásne rezy torty. Žiaci sa už tešia na najbližšiu akciu, kedy si nadobudnutú zručnosť znova vyskúšajú.

            • Ples UNIZA

            • Dňa 9.2. 2024 sa na Novej Menze konal 25. reprezentačný ples UNIZA. Sme hrdí, že sme sa mohli spolupodieľať na príprave a realizácii plesu pod vedením majstrov odborného výcviku kuchárov a čašníkov.